ACTUEEL

Kinderartsen sluiten zich aan bij aangifte tegen tabaksindustrie

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) sluit zich aan bij de aangifte tegen de tabaksproducenten. Dat meldt de vereniging vrijdag op haar website.

De kinderartsen scharen zich achter het voornemen van strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq om een strafzaak te initiëren tegen de vier grootste tabaksfabrikanten in Nederland. De NVK verwijt de tabaksindustrie doelbewust een product te verkopen, waarvan ze weet dat het tweederde van de gebruikers doodt.

"Kinderen hebben in deze zaak nog helemaal geen stem, terwijl het misschien wel de grootste slachtoffers zijn van tabak", vertelt kinderlongarts Noor Rikkers (LUMC), die namens de NVK het woord voert. De arts benadrukt hoe kinderen op verschillende manieren het slachtoffer zijn, door zelf te roken, maar ook door de schadelijke gevolgen van het meeroken met hun ouders.

In februari maakte het Antoni van Leeuwenhoek als eerste ziekenhuis bekend aangifte te doen tegen de tabaksfabrikanten. Inmiddels hebben meerdere zorgorganisaties, waaronder het UMCG, Parnassia, Lentis en Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Dr. S. van Mesdag zich aangesloten bij de aangifte. Ook de organisaties aangesloten bij Verslavingskunde Nederland en verschillende gemeenten steunen de aangifte tegen de tabaksindustrie.

LHV

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) overweegt zich eveneens aan te sluiten bij de aangifte. De vereniging verwacht volgende week uitsluitsel te kunnen geven. Het Openbaar Ministerie moet nog altijd beslissen of het overgaat tot vervolging. Een woordvoerder laat aan EenVandaag weten dat het onderzoek naar de aangifte zich in de 'afrondende fase' bevindt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top