ACTUEEL

Bussemaker debuteert in De Afscheidsmonologen

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS debuteerde woensdag op het toneel van De Kleine Komedie in Amsterdam. Bussemaker las voor in De Afscheidsmonologen, een theatervoorstelling met humoristische en ontroerende verhalen over sterven en rouwverwerking.

Debat over palliatieve zorg

De bewindsvrouw informeerde de Tweede Kamer over haar toneeldebuut tijdens een debat over zorg voor mensen die gaan sterven. De Afscheidsmonologen is gemaakt met het Landelijk Steunpunt voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ).

Aandacht in opleiding

De Tweede Kamer wil dat er in opleidingen van verzorgenden, verpleegkundigen en artsen meer aandacht komt voor begeleiding bij sterven. In ziekenhuizen is alles erop gericht mensen beter te maken, maar daardoor is het een vreselijke omgeving om te sterven, stelde Anouchka van Miltenburg van de VVD. Met andere fracties bepleitte zij dat begeleiding bij het sterven meer aandacht moet krijgen in de opleiding van verzorgenden, verpleegkundigen en artsen.

Cultuuromslag

Bussemaker erkende dat er het nodige te verbeteren is en stelde dat er in de opleidingen al meer aandacht voor is. Ze maakte echter duidelijk dat zo'n cultuuromslag wel een paar jaar kan duren: “Dit is niet van de ene op de andere dag verwezenlijkt”. (ANP)

Bekijk de trailer van De Afscheidsmonologen

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Cora Postema

4 februari 2010

Mooi te lezen zo'n gewenste cultuuromslag. Ik heb het afgelopen jaar mogen meemaken hoever men er in gaat om mensen beter te willen maken. De techniek maakt steeds meer mogelijk, maar hoever gaan we met het verlengen van een leven? Is er ook oog voor de kwaliteit van leven en voor de wens van de patient? In mijn ogen mag er wel eens een nieuwe afweging worden gemaakt over hoever te gaan. Een afweging met meer oog voor de kwaliteit van leven dan de lengte daarvan, waarbij ook de stem van degene die het betreft telt en niet alleen het risico indekkende gedrag van de specialist die ooit heeft beloofd alles te zullen doen om een leven te redden. Dat is niet meer van deze tijd, waarin de techniek het onmogelijke mogelijk maakt. Ik heb me het afgelopen jaar afgevraagd of ik nog wel dood zou mogen gaan en waaraan dan.

Top