ACTUEEL

Amsterdamse huisartsen kiezen alternatief voor LSP

Huisartsenkring Amsterdam (HKA) kiest niet voor het landelijk systeem, maar voert om veiligheids- en privacy-redenen een alternatief elektronisch patiëntendossier in. Het Amsterdamse alternatief voor het Landelijk Schakelpunt (LSP) heet 'Whitebox'.

Dat meldt dagblad Het Parool op 3 april. De Amsterdammers gaan daarmee nadrukkelijk tegen het overheidsbeleid in, dat het gebruik van LSP stimuleert. Whitebox maakt het makkelijker om patiënteninformatie samengevat en versleuteld te versturen, zegt HKA.

Er zijn in Amsterdam niet veel huisartsen die het LSP gebruiken, maar 41 procent is er op aangesloten. Daarvan werkt maar 60 procent er ook echt mee. Het gaat dan om 10 procent van de patiënten. De meeste huisartsen werken nog met mail, post, telefoon en fax.

Privacy

Het grootste bezwaar dat HKA tegen het LSP heeft is dat  de huisarts niet zelf in de hand heeft welke informatie naar welke zorgverlener gaat. De informatie loopt via een centraal schakelpunt, waar artsen en andere zorgverleners met allemaal toegang toe kunnen krijgen. Als de huisarts niet delen van het dossier uitzet kan iedereen bij privacygevoelige informatie komen.

Het probleem bij de Whitebox is wel dat maar twee van de zeven leveranciers van huisartseninformatiesystemen (HIS’en) er mee samenwerken. De andere werken alleen met het LSP.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top