ACTUEEL

Opleidingen leveren meer verpleegkundigen af

In het schooljaar 2016-2017 haalden 9400 mensen een diploma verpleegkunde, zowel op mbo- als hbo-niveau. Dat zijn er anderhalf keer meer dan tien jaar eerder, meldt het CBS. Van de afgestudeerden uit de lichting 2005-2006 blijkt 80 procent ook na tien jaar nog als verpleegkundige te werken.

In het schooljaar 2016-2017 haalden 9400 mensen een diploma verpleegkunde, zowel op mbo- als hbo-niveau. Dat zijn er anderhalf keer meer dan tien jaar eerder, meldt het CBS. Van de afgestudeerden 

Het aandeel mbo'ers onder verpleegkundigen ligt iets hoger dan het aandeel hbo'ers: 56 tegen 44 procent in het schooljaar '16-'17. In beide richtingen zijn vrouwen veruit in de meerderheid.

Tekort

Ondanks de stijging van het aantal gediplomeerden is er nog altijd sprake van een schreeuwend tekort aan mankracht in de zorg. Volgens beroepsvereniging V&VN zijn er de komende twee jaar ruim 100.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig.

Het is deze zaterdag de Dag van de Verpleging - 12 mei is de geboortedag van Florence Nightingale. De beroepsgroep verpleegkundigen en verzorgenden kent 350.000 werknemers.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

14 mei 2018

Mooi bericht. In april waren 205.500 verpleegkundigen opgenomen in het wettelijk beroepsregister. Het aantal mensen met een erkende beroepsopleiding in deze steeg! Toch is er schaarste! Dus laten we vooral kijken naar hoe het zit met het aantal banen? En hoeveel daarvan gebaseerd zijn op een volledige werkweek? Ik heb de indruk dat veel verpleegkundigen in deeltijd werken ( oa thuis ook zorgtaken ) en dat dit toeneemt. Moeten de vierde en vijfde dag van een werkweek daarom extra en hoger gehonoreerd gaan worden, zodat er voor de zorgtaken thuis andere oplossingen bekostigd kunnen worden? Hoe zit het met de spreiding over de zorgbranches? Ik heb de indruk dat in de verpleeghuiszorg en thuiszorg veel te weinig verpleegkundigen werkzaam zijn. Hoe zit het met speciale mogelijkheden voor verpleegkundigen om in regio’s met hogere tekorten voorrang en extra faciliteiten te krijgen op het terrein van huisvesting? We weten dat ook sprake is van enige vergrijzing in deze beroepsgroep is toename van het aantal gediplomeerden dus prima, maar een tekort is dus niet opgelost met deze mooie CBS cijfers.

Top