ACTUEEL

Vrees voor spoedhulp en ic in regioziekenhuizen

Als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vanaf 1 juli actief de nieuwe richtlijnen voor de intensive care gaat controleren, dreigt voor 40 procent van de algemene regionale ziekenhuizen sluiting van deze afdeling. Voor de afdeling spoedeisende hulp zijn de gevolgen nog groter. Van de dertig regionale ziekenhuizen voldoen er 22 niet aan het nieuwe kwaliteitskader spoedzorg, meldt Trouw.

De cijfers komen uit een doorrekening van het zorgconsultancybureau Gupta, die de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (Saz) liet uitvoeren. Volgens de nieuwe kwaliteitskaders moet op de intensive care vanaf deze zomer overdag en in het weekeinde altijd een medisch specialist rondlopen.

De afdeling spoedeisende hulp krijgt te maken met een vergelijkbare eis. Zo moet op elke spoedeisende hulpafdeling altijd een arts aanwezig zijn met minimaal twee jaar ervaring. De invoering van deze eis is uitgesteld omdat de regionale ziekenhuizen en verzekeraars eerst willen weten wat dat gaat kosten. Voor de regionale ziekenhuizen in totaal miljoenen euro’s, zo laat de Saz op basis van de doorrekening weten. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

27 mei 2018

Dus er zijn nu SEH's waar geen arts of alleen een arts met weinig ervaring aanwezig is? Dat vind ik zorgelijk.

Jan dekker

28 mei 2018

Ik hoop van harte dat de richtlijn doorgaat. De kleine ziekenhuizen voeren een tamelijk kwaadaardig achterhoedegevecht, louter gericht op eigen belang.
De patiënt heeft recht op de beste zorg. Zeker in levensbedreigende situaties. Een ziekenhuis met een bijna lege IC kan geen ervaring opbouwen met intensieve zorg die steeds complexer wordt, laat staan de "IC-artsen" die daar rondlopen. En wie IC-arts is in zo'n ziekenhuis moet zich afvragen of hij feitelijk nog wel IC-arts ís (of wil zijn), voor die drie patiënten per week. Ik zou in ieder geval niet door zo'n onervaren arts behandeld willen worden in levensbedreigende situaties.
De houding van de kleine ziekenhuizen (SAZ) geeft aan dat ze er niets van begrijpen. Het is niet meer 1962.

Wulf van Loenen

29 mei 2018

Zit ik er als leek dan zo naast dat er geen tijd te verliezen is als er een zwaar gewond persoon bij de SEH binnen gebracht wordt? Geldt niet hetzelfde in de IC als de monitor boven iemands bed plotseling geen puls meer laat zien? Hoeveel slachtoffers heeft het al gekost in de tijd dat de specialist onderweg was?

Top