HRM

Bezorgdheid over valse diploma's in wijkverpleging

In de wijkverpleging zijn regelmatig mensen aan het werk met vervalste diploma's. Dat meldt Nieuwsuur. Het zorgbureau Allerzorg heeft al vier keer aangifte gedaan. Volgens Nieuwsuur zijn er ook andere zorgbureaus die hier mee te maken hebben.

Het bureau heeft onlangs voor de vierde keer aangifte bij de politie gedaan van zorg door ongediplomeerde krachten en wil andere zorgbureau's en patiënten waarschuwen. Door de fraude kon onbekwaam personeel ongestoord aan het werk bij mensen die op sterven lagen en 24/7 hulp nodig hadden. Ze dienden hen ook medicatie toe, onder meer morfine. "Tot op heden is er niets met de aangiften gedaan", zegt aldus Marga Vrijmoeth, directeur palliatieve zorg van Allerzorg.

Register

Ook verzekeraars Menzis, CZ en Zilveren Kruis onderzoeken meldingen die ze hierover hebben binnengekregen. Vrijmoeth roept op tot een registratie van alle verzorgenden in het BIG-register, waarin staat wat een zorgverlener kan en mag.  “De diploma's van de verpleegkundigen kunnen we in het BIG-register controleren. We pleiten ervoor dat dit ook bij verzorgden gaat gebeuren. Mensen met valse diploma's kunnen we dan uitsluiten.''

Ook de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, V&VN, is voor een dergelijke registratie. De organisatie is geschokt door de fraude. “Zorg leveren aan mensen in de meest kwetsbare periode van hun leven, moet gedaan worden door mensen die daar alles van weten en bekwaam zijn", zegt directeur Sonja Kersten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top