ACTUEEL

Wouter Bos verruilt VUmc voor investeringsbank Invest-NL

Wouter Bos wordt topman van Invest-NL, een nieuwe investeringsbank in oprichting waar bedrijven terechtkunnen voor de financiering van vernieuwende projecten die gewone banken vaak links laten liggen. De overheid steekt 2,5 miljard euro in Invest-NL en verwacht daarmee ook onder meer institutionele beleggers over de streep te trekken.

De voormalige PvdA-minister van Financiën is nu nog bestuursvoorzitter van het VUmc in Amsterdam. Hij begint eind oktober aan zijn nieuwe klus. Aanvankelijk doet hij dat als ambtenaar, omdat Invest-NL nog moet worden opgericht en de benodigde wetgeving nog door de Tweede Kamer moet.

Zodra de vennootschap daadwerkelijk bestaat, wordt Bos bestuursvoorzitter. Dat zal naar verwachting op zijn vroegst in het voorjaar van 2019 zijn. Hij gaat in zijn nieuwe baan 202.000 euro bruto per jaar verdienen, plus een onkostenvergoeding en een pensioenbijdrage van 25.000 euro.

Daarmee verdient Bos ook in de periode waarin hij op papier rijksambtenaar is meer dan een ministerssalaris. "Gezien de aard van de werkzaamheden en het tijdelijke karakter van de aanstelling achten wij dat in dit bijzondere geval gerechtvaardigd", schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer.

Hoekstra en zijn collega's Eric Wiebes (Economische Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) zijn blij met de aanstelling van Bos. "Hij combineert bestuurservaring in zowel de private als de publieke sector met een sterke betrokkenheid bij de maatschappelijke thema’s waar Invest-NL zich op zal richten."

Zelf spreekt Bos van een "prachtige nieuwe uitdaging", al zegt hij ook "met gemengde gevoelens" afscheid te nemen van het VUmc. Het academische ziekenhuis laat weten zijn vertrek te betreuren, maar ook te begrijpen "gezien de betekenisvolle stap die hij in zijn loopbaan gaat maken".

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel voor de oprichting van Invest-NL. Minister Wiebes legt het nu voor advies voor aan de Raad van State. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Marien de Haan

2 juli 2018

Wat bijzonder. Een hogere beloning dan een minister, omdat het een tijdelijke functie is. Is een minister dan niet tijdelijk in functie? Hiermee is het eerste schaap over de dam of het hek van de dam. Het meten met verschillende maten is gestart.

Top