HRM

MST gaat hoog ziekteverzuim aanpakken

Het Medisch Spectrum Twente kampt met een ziekteverzuim dat hoger is dan dat bij andere ziekenhuizen in de regio. Het ziekenhuis neemt nu maatregelen om het verzuim terug te dringen, zo meldt dagblad Tubantia.

Het MST had in 2017 een verzuimpercentage van 5.4 procent. Dat is hoger dan de twee ziekenhuizen van Ziekenhuisgroep Twente, waar het verzuim op 4.3 en 4.7 procent uitkwam, en overstijgt het landelijk gemiddelde van 5 procent. MST trok vorig jaar 8 miljoen uit voor verzuimkosten, schrijft Tubantia.

Oorzaken van het ziekteverzuim zijn volgens MST het fysiek zware werk, in combinatie met de vergrijzing van het medewerkersbestand. Daarnaast zou het ziekteverzuim zijn beïnvloed door de reorganisatie, het nieuwe ziekenhuis en de nieuwe manier van werken in de nieuwbouw. Medewerkers gaven eerder in de krant aan dat zij nu meer meters moeten maken.

Maatregelen

De eerste maatregelen tegen het verzuim zijn al genomen. MST richt zich vooral op de re-integratie van langdurig zieken. "We zitten er strakker op dat iemand na ziekmelding zo snel mogelijk terugkomt", zegt een woordvoerder in de krant. "Meer dan in het verleden, kan dat ook in een andere functie zijn."

Verder gaat het ziekenhuis leidinggevenden trainen om te signaleren wanneer het minder goed gaat met een werknemer, aldus Tubantia.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Robert van Putten

24 juli 2018

En wat wordt er aan de oorzaken gedaan?

Top