ACTUEEL

Holland Rijnland hoeft overschrijding jeugdzorgbudget niet te betalen

Gemeenten in de regio Holland Rijnland hoeven een overschrijding van het jeugdzorgbudgetniet te betalen aan jeugdzorgverlener De Buitenwereld. Dit heeft de rechtbank in Den Haag bepaald, zo bericht Binnenlands Bestuur.

De Buitenwereld had een zaak aangespannen tegen Holland Rijnland, omdat die weigerde een deel van door de jeugdzorgaanbieder gedeclareerde zorg te betalen. De Buitenwereld had zo'n 360 duizend euro bij Holland Rijnland in rekening gebracht voor in 2015 geleverde jeugdhulp. Holland Rijnland wil daarvan ruim 90 duizend euro niet betalen, omdat dit een overschrijding van het budgetplafond betrof.

De Buitenwereld vindt dat Holland Rijnland hiermee in strijd handelt met de raamovereenkomsten en de Jeugdwet. Het kan volgens de aanbieder niet zo zijn, dat zij verplicht is zorg te leveren zonder dat zij de omvang van de zorgverlening kan beperken en Holland Rijnland de financiering eenzijdig kan stopzetten. De rechter stelde Holland Rijnland echter in het gelijk: de ruim 90 duizend euro hoeft niet aan De Buitenwereld betaald te worden. Holland Rijnland is op grond van de raamovereenkomsten "niet gehouden een overschrijding van het declaratieplafond te vergoeden", aldus de rechter.

Risico 

Volgens de rechter wist De Buitenwereld voor het sluiten van de raamovereenkomsten dat het risico van overschrijding van het declaratieplafond bij de instelling zelf lag. Dat stond nadrukkelijk in de aanbestedingsvoorwaarden. Ook vraagt de rechter zich af of De Buitenwereld "zelf wel voldoende heeft gedaan om overschrijding van het declaratieplafond te voorkomen", meldt Binnenlands Bestuur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top