ACTUEEL

Fysiotherapeuten en VGZ begraven strijdbijl

Beroepsvereniging voor fysiotherapeuten KNGF trekt haar klacht tegen zorgverzekeraar VGZ bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in. Omdat VGZ de informatie over de aanpak van lage rugklachten nu ook op de eigen website heeft aangepast is er volgens VGZ geen reden meer de klacht door te zetten.

Bij KNGF ontstond recentelijk irritatie over de communicatie van VGZ over de behandeling van lage rugpijn. Aanvankelijk gebruikte VGZ de term ‘gespecialiseerde fysiotherapeuten’. Daarmee wekte VGZ volgens KNGF ten onrechte de indruk  dat deze fysiotherapeuten lage rugklachten beter zouden kunnen behandelen dan andere fysiotherapeuten.

Zorggarantie

De afgelopen dagen hebben het KNGF en VGZ intensief overlegd over de VGZ campagne ‘behandeling lage rugklachten door fysiotherapeuten’. In een overleg eerder deze week heeft VGZ toegelicht dat zij kiest voor een aantal geselecteerde praktijken omdat deze praktijken een behandelgarantie afgeven naar hun verzekerden. VGZ vindt dat erg belangrijk, omdat daardoor hun verzekerden niet zonder zorg kunnen komen te zitten.

Aanpassing

VGZ heeft in het overleg benadrukt dat zij betreurt dat het beeld is ontstaan dat er onderscheid werd gemaakt tussen fysiotherapiepraktijken op kwalitatieve gronden, waardoor een groot deel van deze praktijken zich gediskwalificeerd voelde. Op dringend verzoek van het KNGF is VGZ vorige week met de publieke campagne, inclusief het gebruik van het begrip ‘gespecialiseerde fysiotherapeuten’, gestopt. Ook werd de website deels aangepast. Wel toonde VGZ nog steeds primair alleen de geselecteerde praktijken voor lage rugklachten en dat vond het KNGF niet juist.

Nu heeft VGZ ook gehoor gegeven aan de laatste oproep van KNGF om de website zo in te richten dat consumenten en verzekerden volledig worden geïnformeerd over de behandeling van lage rugklachten. Volgens KNGF is voldoende duidelijk dat zorgverzekeraars niet alleen geselecteerde aanbieders mogen tonen in de communicatie met verzekerden.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

9 augustus 2018

"In een overleg eerder deze week heeft VGZ toegelicht dat zij kiest voor een aantal geselecteerde praktijken omdat deze praktijken een behandelgarantie afgeven naar hun verzekerden. VGZ vindt dat erg belangrijk, omdat daardoor hun verzekerden niet zonder zorg kunnen komen te zitten."

Beter gezegd: die partijen hadden het risico op een intensieve zorgvraag van de verzekeraar overgenomen. Niet de toegankelijkheid van zorg, maar het effect op de verwachte kosten lijkt leidend te zijn geweest. En mogelijk zijn er volume afspraken gemaakt zodat de aanbieders de herverzekeringsfunctie ook daadwerkelijk konden vervullen. Hoe dan ook, dit soort afspraken gaan we vaker zien vrees ik.

Leo Koren

12 augustus 2018

VGZ hoort bij de Big4; zij maken het beleid en willen zoveel mogelijk de touwtjes in handen hebben. Fysiotherapeuten gratis laten werken is één van de laatste schandalige ideeën van deze geldwolven! De praktijkeigenaren die hiermee akkoord gaan vinden vaak dat ze niet anders kunnen òf het zijn beleggers die praktijken opkopen en hier flink aan verdienen. Ze zijn zelf vaak ook geen fysiotherapeut. De directeuren en bestuurders vullen hun zakken wel, no worries! En de politiek? Die zijn over hel algemeen net zo corrupt, op die ene politicus na die het wél goed bedoeld.....
Enigste wapen om dit soort praktijken aan te pakken en er voor te zorgen dat de zorgverzekeraars écht willen praten (want onderhandelen doen ze niet, de arrogante gasten!) is als praktijkeigenaar niet de aangeboden wurgcontracten te tekenen. En dit doen gelukkig steeds meer collega’s.
Ik doe hierbij GEEN oproep aan alle collega’s om niet te tekenen, want dat is verboden!!!??? Ik vraag mij dan wél af waarom en hoe de z

Leo Koren

12 augustus 2018

....... oeps, er ging iets mis, excuus.....
Ik vraag mij dan wél af waarom en hoe de zorgverzekeraars dan zó machtig zijn geworden en veel te weinig aangepakt worden door de instanties die dit horen te doen?! ???? (dit is een retorische vraag en cynisch bedoeld voor de mensen die denken hierop te moeten antwoorden)
Fijne zondag allemaal. (Behalve de zorgverzekeraars maar dat lijkt mij wel duikelijk????)

Top