HRM

Opnieuw Kamervragen over hoge werkdruk bij Arduin

Klachten van het personeel van zorgaanbieder Arduin over een te hoge werkdruk hebben opnieuw geleid tot Kamervragen. Als gevolg van het personeelstekort was een afdeling vorige week onbemand en moesten medewerkers van onder meer de dagbesteding bijspringen. De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil van minister Hugo de Jonge (VWS) weten hoe dergelijke situaties kunnen ontstaan ondanks het extra toezicht van de inspectie.

Medewerkers van zorgwoningen Het Baken van Arduin sloegen vorige week opnieuw alarm over personeelstekort en de zorg voor cliënten, zo berichtte PZC. "Wij trekken het niet meer", schreven verzorgenden aan het management van de instelling voor gehandicaptenzorg. Op de onbemande afdeling liep een cliënt ontkleed rond en "smeerde met ontlasting". Een medewerker, die een vrije dag had, is naar de afdeling gekomen om "de boel te redden", aldus de briefschrijvers. Dergelijke situaties zouden volgens het personeel vaker voorkomen.

CDA-Kamerleden Joba van den Berg en Evert Jan Slootweg willen van de minister weten of de brandbrief van het personeel aanleiding is voor de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om nadere maatregelen te nemen richting het bestuur en de raad van toezicht van Arduin. Ook vragen zij aan te geven welke maatregelen het personeel kan nemen wanneer er te weinig mankracht is om de zorg op adequate wijze te verlenen.

Zwartboek

Eind juni leidden klachten onder het personeel over de te hoge werkdruk bij Arduin ook al tot Kamervragen, toen van de PvdA-fractie. Aanleiding was een door vakbond FNV aan de directie van Arduin overhandigd 'zwartboek'. Hierin trokken werknemers van de instelling voor gehandicaptenzorg aan de bel over de hoge werkdruk, die bij een deel van hen al tot gezondheidsklachten leidt. De druk zou vooral worden veroorzaakt door personeelstekorten. De PvdA-fractie wilde weten of deze klachten bekend waren bij het ministerie en de inspectie.

In reactie hierop schreef De Jonge onder meer dat Arduin in 2017 meerdere keren is bezocht door de inspectie. Daarbij zijn mogelijke tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van de zorg geconstateerd, waaronder personeelstekorten en een hoge werkdruk. De IGJ besloot niet tot nadere acties, omdat het bestuur van Arduin zelf al "passende acties" ondernam. Wel gaf de inspectie aan het verandertraject nauwlettend te zullen volgen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top