ACTUEEL

NVZD op zoek naar onafhankelijke voorzitter

De NVZD vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg gaat werken met een onafhankelijke voorzitter van het bestuur die zelf niet actief is als bestuurder van een zorgorganisatie. De leden hebben hiermee woensdagavond ingestemd tijdens de algemene ledenvergadering in Ermelo. Er komt geen nieuwe directeur van het verenigingsbureau.

NVZD-voorzitter heeft geen politiek profiel

De structuur van de NVZD gaat veranderen en daarbij krijgt de voorzitter een nieuwe rol en profiel. Desgevraagd geeft waarnemend voorzitter Eelco Damen na afloop van de vergadering een korte toelichting: “De voorzitter van het bestuur komt van buiten, heeft geen politiek profiel, kent de zorg goed en gaat optreden als een boegbeeld van de vereniging. De preses moet als woordvoerder het beleid van de vereniging goed kunnen representeren.” Vice-voorzitter Damen neemt het voorzitterschap waar sinds het terugtreden van voorzitter Bert Bunnik afgelopen najaar. Hij blijft dat doen tot de aanstelling van de externe voorzitter, die naar verwachting een dag per week zal besteden aan de bezoldigde functie.

‘Er komt geen nieuwe NVZD-directeur’

Het bestuur bepaalt het beleid, aldus Damen. “De nieuwe, onafhankelijke NVZD-voorzitter geeft namens het bestuur leiding aan het verenigingsbureau. Op het bureau krijgt een eveneens nieuw te werven manager of secretaris beleidsvoorbereidende en –uitvoerende taken. Er komt geen nieuwe directeur meer.”

Accent op kwaliteit zorgbestuurder

De algemene ledenvergadering heeft ook ingestemd met de inhoudelijke koers voor de komende jaren.  De NVZD continueert de belangenbehartiging en legt daarnaast twee nieuwe accenten. De vereniging gaat zich vooral richten op de kwaliteit van de zorgbestuurder en op de ontwikkeling van een visie op zorgbestuur. De vereniging gaat meer inhoudelijke en thematische bijeenkomsten beleggen. Dit gebeurt nadrukkelijk in samenwerking met de sponsoren en met het instituut voor Beleid en Management van de Gezondheidszorg (iBMG) van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Daar bekleedt hoogleraar Kim Putters sedert oktober 2009 de NVZD-leerstoel. Nu de leden hebben ingestemd met de voorstellen van het bestuur, begint de concrete uitwerking van een beleidsplan voor drie jaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top