ACTUEEL

Q-koorts eist opnieuw dode

De Q-koorts heeft opnieuw een dodelijk slachtoffer geëist. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het sterfgeval donderdag bekendmaakte, had de patiënt de ziekte al langer geleden opgelopen.

Slachtoffers

Daarbij leed het slachtoffer ook aan andere ernstige kwalen. Het RIVM maakte vorige week al twee sterfgevallen bekend. Volgens de officiële opgaven zijn er tot nu toe in Nederland tien mensen aan de Q-koorts bezweken. Deskundigen gaan ervan uit dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt.

Tweehonderd gevallen

Sinds januari zijn bijna tweehonderd nieuwe gevallen gemeld van de koorts. Vorig jaar raakten ruim tweeduizend mensen besmet met de bacterie dat door geiten en schapen wordt verspreid. Q-koorts kan mensen langdurig en ernstig ziek maken. Mensen met een zwakke gezondheid kunnen er zelfs aan overlijden. De eerste verschijnselen zijn aanhoudende koorts en heftige hoofdpijn.

Campagne

Op ruim zeventig geiten- en schapenhouderijen is de Q-koortsbacterie aangetroffen. Om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen zijn sinds eind december ruim 43 duizend drachtige schapen en vooral geiten op besmette bedrijven gedood.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top