ACTUEEL

Koortsachtige activiteit rond opvang MC-patiënten

Ziekenhuizen in de omgeving van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hebben donderdag overlegd met zorgverzekeraar Zilveren Kruis over het overnemen van zorg en patiënten. In Amsterdam houdt een speciaal aangesteld crisisteam zich bezig met het overplaatsen van de patiënten uit het failliete MC Slotervaart in Amsterdam.

De ziekenhuizen die zich buigen over de situatie rond de IJsselmeerziekenhuizen zijn het St. Jansdal in Harderwijk, het  Antonius Ziekenhuis in Sneek, Isala in Zwolle en het Flevoziekenhuis in Almere. De gevolgen van het faillissement doen zich nu al voelen, zegt een woordvoerster van St. Jansdal .“We hebben een grote toeloop en we krijgen veel telefoontjes". Aantallen kon ze niet geven, maar specialisten, poli, verloskundige zorg, ze merken het allemaal. “We zijn heel druk bezig om de opvang verder goed voort te zetten en op te schalen. Bedden erbij zetten is niet zo moeilijk, personeel vinden wel. We nodigen mensen uit te solliciteren."

Een woordvoerster van het ziekenhuis Isala, dat vestigingen heeft in Zwolle en Meppel, laat weten dat ongeveer twee weken nodig zijn om gezamenlijk een goed plan te maken voor de opvang van de patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen.

Prioriteit

Ook de Antonius Zorggroep in Sneek bereidt zich voor op extra patiënten uit de Noordoostpolder en van Urk, nu de IJsselmeerziekenhuizen failliet zijn verklaard. “We zijn klaar om extra patiënten te ontvangen en breiden zo nodig ons zorgaanbod uit”, zegt bestuursvoorzitter Marcel Kuin. “De zorg voor inwoners van de Noordoostpolder en Urk heeft hoge prioriteit. We gaan ervan uit dat de zorgverzekeraar het aanbod voor deze regio aanneemt.”

Het Flevoziekenhuis in Almere meldt dat het zorgaanbod wordt uitgebreid als dat noodzakelijk en haalbaar is. “Een belangrijke randvoorwaarde daarbij is dat we voldoende gekwalificeerde medewerkers kunnen inzetten. Het Flevoziekenhuis is daarom met spoed op zoek naar extra zorgpersoneel'', aldus het Flevoziekenhuis in een verklaring.

Niet weglopen

Huisartsen van de Huisartsengroep Lelystad roepen ondertussen patiënten en collega's op niet meteen weg te lopen bij de ziekenhuizen die onderdeel zijn van de IJsselmeerziekenhuizen. Berend Jansen, huisarts in Swifterbant en voorzitter van Medrie, zei tegen Omroep Flevoland dat hij vertrouwen heeft in een doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen. "Die doorstart wordt alleen maar bemoeilijkt als we nu definitief weglopen met z'n allen", aldus Jansen.

Crisisteam

Een speciaal aangesteld crisisteam houdt zich bezig met het overplaatsen van de patiënten uit het failliete MC Slotervaart in Amsterdam. In het team zitten afgevaardigden van elk ziekenhuis in de omgeving.  “Zij bekijken welke patiënt naar welk ziekenhuis kan en houden daarbij rekening met de individuele zorg van de patiënt’', zei curator Marc van Zanten. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top