ACTUEEL

St Jansdal wil MC IJsselmeerziekenhuizen overnemen

Het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk wil de ziekenhuiszorg in Lelystad overnemen. "Ziekenhuis St Jansdal is in staat om met steun van de zorgverzekeraars een toekomstbestendige en moderne ziekenhuiszorg in Lelystad te organiseren", aldus het ziekenhuis. Het wil de huidige medewerkers en medisch specialisten van MC Zuiderzee en Polikliniek Dronten daarvoor in dienst nemen.

Het gaat waarschijnlijk om tachtig procent van de ziekenhuisbezoeken. St Jansdal wil de uitgebreide poliklinische zorg, diagnoses, kleine medische ingrepen en een spoedpoli  in Lelystad uitvoeren. Het betreft alleen dagbehandelingen. Voor opnames, specialistische zorg, verloskunde, IC en volledige SEH’s moeten patiënten naar het St Jansdal of andere ziekenhuizen in de regio.

Haalbaar

Dat blijkt uit een bericht dat op 29 oktober is verspreid onder medewerkers van de MC IJsselmeerziekenhuizen, zo meldt Omroep Flevoland. Het St Jansdal bevestigt de plannen, maar benadrukt dat de overname nog niet honderd procent rond is. De komende weken moeten de details worden uitgewerkt. "Wij van onze kant zijn erg benieuwd naar de exacte cijfers van de IJsselmeerziekenhuizen. Als die te slecht zijn, moeten we ons plan misschien heroverwegen", aldus bestuursvoorzitter Relinde Weil van het St Jansdal. Zij noemt de huidige plannen 'realistisch en haalbaar'. Het St. Jansdal wil ook de poliklinieken van de MC IJsselmeerziekenhuizen in Dronten open houden, samen met de huisartsen. Wat er met de poli’s in Emmeloord en Urk gaat gebeuren is nog niet bekend. Die vallen buiten de overname.

Stroomversnelling

"Ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk is altijd nauw verbonden geweest met MC Zuiderzee. Zo hebben beide ziekenhuizen meer dan tien jaar samengewerkt in de polikliniek Dronten, maar ook op andere zorgonderdelen werd samengewerkt", zo is te lezen in het bericht aan de medewerkers. "De afgelopen periode werd duidelijk dat het niet goed ging met de ziekenhuizen van de MC Groep. St Jansdal heeft daarop geanticipeerd en nagedacht over een plan voor het behoud van een ziekenhuisvoorziening in Lelystad. De ontwikkelingen zijn vorige week in een stroomversnelling terecht gekomen." De afgelopen dagen is intensief gesproken met de betrokken partijen.

Burgemeester Ina Adema van Lelystad reageert verheugd op het plan. "Heel goed nieuws voor ouderen, mensen die slecht ter been zijn of niet genoeg geld hebben om voor zorg maar overal naar toe te reizen", zei ze. Adema hoopt wel dat ook verloskunde en spoedeisende hulp in Lelystad blijven. "Ik begrijp heel goed dat St Jansdal zegt: dat krijgen we financieel niet rond. Daarvoor kijken wij nu naar politiek Den Haag."

Meerdere geïnteresseerden

Cees de Bruin, voorzitter van de cliëntenraad van de failliete Flevolandse IJsselmeerziekenhuizen, zei eerder vandaag goede hoop te hebben op een doorstart. "Op dit moment zijn we in gesprek met een zeer serieuze partij om hier iets door te zetten. Maar meerdere geïnteresseerden hebben zich gemeld." Volgens de Bruin wordt er 'keihard gewerkt' aan een concept dat als basis moet dienen om verder te kunnen gaan. Vorige week werd al wel bekend dat er overnamegesprekken werden gevoerd. Volgens Cees de Bruin wil ook Cardiologie Centra Nederland kijken wat er aan ziekenhuisvoorzieningen in Lelystad en omgeving overeind is te houden.

De IJsselmeerziekenhuizen werden afgelopen donderdag bankroet verklaard. Het gaat om de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en een verloskundigenpraktijk in Lelystad. (ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

29 oktober 2018

Een déjà vu.........

D G o

30 oktober 2018

Aanbod vanuit Harderwijk geeft maximaal mogelijke oplossing. Een prima voorstel van voorzitter RvB Relinde Weil.
Het is de burgemeester niet kwalijk te nemen maar, verloskunde en SEH wel of niet voor Lelystad behouden is niet slechts een financiële vraagstuk.

Top