ACTUEEL

UMCG start met structurele inzet exoskelet

Het UMCG Centrum voor Revalidatie start als eerste in Nederland met de structurele inzet van een exoskelet bij de behandeling van hersenletselpatiënten en mensen met dwarslaesie. Dat maakt looptraining mogelijk voor patiënten die dat eerder niet konden. Andere patiënten kunnen met het uitwendige skelet eerder of intensiever trainen.

Dat maakt het UMCG op 19 november bekend. Het centrum hoopt dat patiënten, waarbij de verbinding tussen hersenen en spieren kort na het letsel nog gedeeltelijk intact of gedeeltelijk intact is, met het exoskelet eerder hun eindresultaat kunnen bereiken. 

Training

Het exoskelet is van Ekso Bionics. Het kan voor de patiënt op maat afgesteld worden. Het geeft constant feedback over welke  ondersteuning het skelet de patiënt biedt en waar het de patiënt juist niet ondersteunt. De functies die intact zijn, doet de patiënt op eigen kracht; de functies die niet intact zijn, ondersteunt het exoskelet. Als de training vordert en de functies verbeteren, kan de mate van ondersteuning aangepast worden.

Onderzoeken

Onderzoek beschrijft positieve effecten van looptrainingen in de vroege fase van het revalidatieproces. Het exoskelet maakt deze vroege start mogelijk. Het Centrum voor Revalidatie gaat een half jaar ervaringen op doen met het exoskelet. Op basis daarvan wordt een wetenschappelijk onderzoeksprogramma opgezet. Het gebruik en de inzet van het exoskelet past het centrum aan op basis van de uitkomsten van de onderzoeken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top