ACTUEEL

PvdA wil doorgaan met aanpak babysterfte

De PvdA wil dat de Tweede Kamer en minister Ab Klink van VWS doorgaan met maatregelen om de babysterfte tegen te gaan. De Kamer schoof dit onderwerp onlangs op de lange baan door het controversieel te verklaren na de val van het kabinet in februari. Maar Tweede-Kamerlid Khadija Arib van de PvdA wil met sommige aanbevelingen uit een recent rapport verdergaan, zeker als die niet veel geld kosten.

Controversieel

Arib bevestigde dinsdag een bericht hierover in de Volkskrant. Daarin zegt ze: “Hoe kan de aanpak van de babysterfte in Nederland nou controversieel zijn? Daar kan toch niemand op tegen zijn?” Ze slaagde er vorige week niet in om andere partijen te overtuigen van de noodzaak om de maatregelen om babysterfte te voorkomen, snel te behandelen. Alleen GroenLinks steunde haar daarin.

Eenvoudige maatregelen

Volgens Arib zijn vooral geld en nieuw beleid redenen voor andere fracties om er nu niet over te willen praten. Maar volgens haar zijn sommige maatregelen goed en makkelijk te regelen, zoals huisbezoek van een vroedvrouw om te zien of de omstandigheden goed zijn voor bijvoorbeeld een thuisbevalling en of er sprake is van medicijngebruik of andere mogelijk complicerende zaken.

Spoeddebat

Het PvdA-Kamerlid wil dinsdag een spoeddebat aanvragen over de kwestie naar aanleiding van de zorgen van gynaecologen over regio's waar de verloskundige zorg niet 24 uur per dag goed is geregeld. Arib steunt hun verzoek om een commissie in te stellen die kan inventariseren om welke regio's het gaat en hoe de zorg daar beter kan worden georganiseerd. Een volgend kabinet kan die aanbevelingen dan direct doorvoeren, stelt Arib. Ze wil eerst een brief van de minister over de situatie.

Vermijdbaar

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 1700 baby's rond de geboorte. Van naar schatting vierhonderd baby's is de dood te vermijden als er betere zorg zou zijn. In december brachten de betrokken beroepsgroepen zelf een rapport daarover uit aan Klink. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top