ACTUEEL

VWS schiet noodlijdend Maasziekenhuis te hulp

Er is een oplossing gevonden voor het in nood verkerende Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Het ministerie van Volksgezondheid draagt tot en met 2022 jaarlijks 2,5 miljoen euro bij om het regionale ziekenhuis te behouden.

"De unieke situatie waarin de Pantein Zorggroep zich thans bevindt, maakt in dit specifieke geval betrokkenheid van de overheid noodzakelijk om de continuïteit van zorg te garanderen", schrijft minister Bruno Bruins aan de Kamer.

De instelling is onder meer in de problemen gekomen door ongunstige financiering van een nieuw onderkomen. Daarnaast viel de verkoop van het oude gebouw tegen. "Zonder maatregelen ontstaan er mogelijk later dit jaar al risico’s voor de continuïteit van de zorgverlening door het ziekenhuis", aldus de minister.

Hij draagt bij aan de redding van het Maasziekenhuis omdat het een belangrijke aanbieder van zorg in de regio is. Het Maasziekenhuis is onderdeel van de Pantein Zorggroep. Als het ziekenhuis ten onder gaat, raakt dit ook andere zorgcentra van de groep.

45-minutennorm

Verder dreigde zonder steun sluiting van de afdelingen voor spoedeisende hulp en acute verloskunde. Als dat zou gebeuren dreigde de 45-minutennorm voor de beschikbaarheid van deze vormen van zorg voor de regio in gevaar te komen.

Bruins heeft afspraken gemaakt met de Pantein Zorggroep, zorgverzekeraars, het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek en de Rabobank om het ziekenhuis te behouden. Er is onder meer afgesproken dat het Maasziekenhuis de komende jaren "de meer veelvoorkomende en de minder complexe patiëntenzorg" van het Radboud umc in Nijmegen gaat overnemen.

Met de afspraken is volgens de minister "een stevig fundament" gelegd voor behoud van zorg in de regio.

Eind vorig jaar zorgde het faillissement van ziekenhuis Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen voor ophef. Bruins kreeg toen het verwijt vanuit de Tweede Kamer de regie te weinig hebben gepakt.  (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

18 april 2019

Misschien moet je essentiële faciliteiten zoals SEH en ICU sowieso vanuit de overheid organiseren en financieren, dus los van de verzekeraars. Daar kan nooit concurrentie komen, een verzekeraar heeft niets toe te voegen. Dus op zich goed dat hier de staat bijspringt, al blijft het jammer dat meer voor concurrentie vatbaar elementen zoals de polikliniek nu ook bescherming genieten.

Maar tegelijkertijd is ook weer eens echt duidelijk dat de overheid ondernemerschap echt niet steunt en discriminatie op dat vlak een serieus probleem blijft.

Top