Vastgoed

Ggz dicht gaten met verkoop vastgoed

De 23 grootste ggz-aanbieders in ons land hebben tussen 2012 en 2017 samen ruim 686 miljoen euro verdiend met het afstoten van hun vastgoed. Een deel van hen zag zich daartoe gedwongen om het hoofd boven water te houden.

Negen instellingen hebben hun verliezen weten te compenseren dankzij vastgoedinkomsten. Vijf van hen konden dankzij deze extra inkomsten  een negatief bedrijfsresultaat omdraaien naar een plus, terwijl vier instellingen zelfs ondanks de verkoop van panden en grond toch verlies bleven draaien.

Dat blijkt uit een onderzoek van zorgadviesbureau Gupta Strategists naar de financiële gezondheid van grote geïntegreerde ggz-aanbieders.

Solvabiliteit

De financiële gezondheid van de grote ggz-instellingen lijkt op het oog gezond. Tussen 2011 en 2017 steeg de solvabiliteit, waarmee financiële weerbaarheid wordt gemeten, zelfs met 7,4 procent. Uit het rapport blijkt echter dat deze stijging vooral te danken is aan incidentele bijdragen, en dan met name de verkoop van vastgoed. De normale bedrijfsvoering, het leveren van zorg, heeft minimaal bijgedragen aan de betere financiële weerbaarheid.

En dat baart de onderzoekers zorgen. Ze waarschuwen dan ook dat de ggz-instellingen dreigen verder in de problemen te komen, wanneer het overtollige vastgoed op is en ze hun bedrijfsvoering de komende tijd niet verder op orde krijgen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

14 mei 2019

Vastgoed is tegenwoordig nog het enige waarop banken en andere financiers nog werkkapitaal willen verstrekken aan GGZ organisaties.
Nu ze deze financieringsmogelijkheid verkopen zullen de komende jaren alleen maar meer GGZ organisaties in financiële moeilijkheden komen.

Deze ontwikkeling zal er alleen maar voor zorgen dat de wachttijden voor de GGZ zullen oplopen want zolang de overheid en zorgverzekeraars blijven beknibbelen op de betaling van de GGZ gaan ze niet meer mensen gaan behandelen want overproductie wordt teruggevorderd en dus afgestraft.

Wordt steeds duidelijker dat dit zorgsysteem failliet is, zeker voor de GGZ.

Kim Lieuwen

16 mei 2019

De grote GGZ aanbieders hebben nog vastgoed dat ze kunnen verkopen om het hoofd boven water te kunnen houden onder de druk van ons machtswellustige zorgkartel. De kleintjes zien hun liquiditeit met tranen in hun ogen verdampen. Onze vaste activa bestaat uit bureaus, tafels en 3 jaar oude PC's. En als we omvallen dan zitten we nog met de afkoop van onze huurcontracten. Terug naar het Ziekenfonds. Uitroken dat zorgkartel.

Top