ACTUEEL

Q-koortspoli pleit voor vaccinatie risicogroepen

Patiënten met bepaalde hart- en vaatziekten moeten ingeënt worden tegen Q-koorts, zo stellen de artsen van de Q-koortspoli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Dat meldt NOS.

Versnelde toelating vaccin

Op verzoek van de artsen laat demissionair minister Ab Kink van VWS de Gezondheidsraad uitzoeken of een in Australië gebruikt vaccin versneld in Nederland kan worden toegelaten. Klink heeft de Gezondheidsraad gevraagd vóór de zomer nog advies uit te brengen.

Verhoogd gezondheidsrisico

Volgens de artsen hebben mensen met een aandoening aan hun hartklep en mensen met een vaatprothese een verhoogd risico om chronische Q-koorts te ontwikkelen. Peter Lestrade, één van de artsen werkzaam op de Q-koortspoli, stelt dat het vaccin in Australië al sinds 1989 wordt gebruikt en dat er zich nog maar weinig bijwerkingen hebben voorgedaan.

Registratie vaccin

Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM benadrukt dat het vaccin niet geregistreerd is in Europa of de Verenigde Staten. Daarnaast zou het in Australië voor de beroepsgroep gebruikt worden en niet voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Coutinho stelt op de site van NOS:  "Ik kan me heel goed voorstellen dat de artsen in de Q-koortspoli willen dat er gevaccineerd wordt. Zij moeten de patiënten behandelen en zien soms ernstige zieke mensen die ze maar weinig te bieden hebben. Maar je kunt zo'n vaccin niet zo maar gaan gebruiken. Er is nog maar heel weinig over bekend."

Bekijk het NOS-item over het vaccin

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top