ACTUEEL

Miljoenen medicijngebruikers lopen extra risico tijdens hitte

Tijdens de hitte lopen minimaal 1,3 miljoen Nederlanders van 65 jaar en ouder extra risico tijdens de hitte door hun medicijngebruik. Daarvoor waarschuwt de apothekersorganisatie KNMP.

Medicijngebruik kan extra risico op uitdroging en een ontregelende lichaamstemperatuur veroorzaken. Vooral mensen vanaf 65 jaar moeten opletten, omdat de regulatie van hun lichaam minder wordt. Gecombineerd met bepaalde medicijnen is er extra kans op het verliezen van (te) veel zout en vocht. Volgens Ka-Chung Cheung, manager van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP kan dat erg gevaarlijk zijn.

Risicovolle medicatie

Medicatie die kan leiden tot ontregeling van lichaamstemperatuur en uitdroging zijn bijvoorbeeld: plaspillen, laxeermiddelen, medicijnen voor hart en vaten, medicijnen tegen hoge bloeddruk, antipsychotica, pijnstillers en antidepressiva. Wanneer mensen meerdere van deze medicatie gebruiken, neemt het risico verder toe.

Miljoenen

Omdat er in Nederland in het afgelopen jaar ruim 1,3 miljoen mensen plaspillen en laxeermiddelen gebruikten en er ook andere medicatie risicovol kan zijn tijdens de hitte, gaat de KNMP uit van miljoenen Nederlanders die risico lopen.

Op de website van de apothekersorganisatie zijn tips te vinden voor tijdens de hitte.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

C Hoek

26 juni 2019

Meer aandacht in de media geen overbodige luxe

Top