ACTUEEL

Gratis parkeren voor gehandicapten van de baan

Het gratis parkeren voor gehandicapten op alle openbare parkeerplaatsen is van de baan. De Eerste Kamer verwierp dinsdag het wetsvoorstel dat hierin voorzag, met 26 stemmen voor en 37 tegen. Bestuurskundige en PvdA-senator Kim Putters vindt het verwerpen van het wetsvoorstel ‘schandelijk’.

Kim Putters op Twitter

Putters stelt op zijn Twitter-pagina: “Wetsvoorstel rond de Gehandicaptenparkeerkaart is zojuist verworpen! CDA, VVD, D66 en CU/SGP stemden tegen. Schandelijk!!!!! Een zwarte dag!”

Wetsvoorstel Van Dijken

Vorig jaar schaarde de Tweede Kamer zich met een ruime meerderheid achter dit wetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken. Veel senatoren vinden echter dat gemeenten zelf moeten kunnen bepalen of parkeren wel of niet gratis moet zijn voor gehandicapten en verwierpen het voorstel daarom.

Onduidelijkheid over parkeren

Nu al zijn er gemeenten die gehandicapten kosteloos laten parkeren. Van Dijken pleit voor een landelijke regeling omdat voor de doelgroep onduidelijk is in welke gemeenten zij moeten betalen. De lokale overheden die gehandicapten gratis hun auto langs de straat laten zetten, doen dat om de mobiliteit van gehandicapten te vergroten.

Belemmering in mobiliteit

Gehandicapten met een laag inkomen hebben niet de mogelijkheid om hun auto verder weg te parkeren op een plek waar het gratis is en dan bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar hun plaats van bestemming te reizen. “Voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart met een laag inkomen vormen parkeerkosten een ernstige belemmering in hun mobiliteit”, stelt woordvoerster Janny Lagendijk van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Nederland (CG-Raad).

Versnipperd beleid

Lagendijk is zeer teleurgesteld door de opstelling van de Eerste Kamer. “Dit voorstel, waaraan ongeveer anderhalf jaar is gewerkt, lost knelpunten op die mensen met een handicap dagelijks tegenkomen”, schetst zij. “Het verbaast me dat juist dat de christelijke partijen in de senaat het plan niet omarmen. De senatoren wijzen op de autonomie van de gemeenten, maar de kern van het plan is nu juist dat door die versnippering geen helderheid bestaat over wel of niet gratis parkeren. Zelfs de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die in dit soort kwesties vaak opkomt voor de autonomie van gemeenten, koos in dit plan voor een neutrale opstelling. Veel gehandicapten hielden er na de Tweede Kamer al rekening mee dat ze gratis konden gaan parkeren. Jammer dat het niet doorgaat, maar we mikken op een nieuw kabinet.” (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

snoeks-plug

30 maart 2010

graag wil ik weten of de heren en dames wel begrijpen

wat het betekend om invalide te zijn en helemaal afhankelijk

te zijn van je auto om toch nog naar buiten te kunnen gaan en

en mobiel te blijven door dicht in de buurt te kunnen parkeren,

dat dit voorstel aan de orde is dat is zeer onaceptabel en dat

dit ter sprake komt hopende de mensen in de kamer die

hier mee eens zijn nooit wat krijgen en weten wat wij

gehandicapten moeten doorstaan

Top