ACTUEEL

Ruim 30 duizend Nederlanders wonen te ver van SEH

Uit bereikbaarheidsanalyses blijkt dat slechts 0,2 procent van de Nederlanders niet binnen 45 minuten bij een Spoed Eisende Hulp-post (SEH) is. Daarmee is de situatie stabiel in vergelijking met voorgaande jaren, ondanks wijzigingen in het zorglandschap. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Van alle Nederlanders bereikt 99,8 procent per ambulance binnen 45 minuten een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis. Dit percentage is gelijk aan vorig jaar. Ruim 33 duizend mensen doen er volgens het RIVM langer dan drie kwartier over om bij een SEH te komen. Het gaat dan vooral om mensen op de Nederlandse Waddeneilanden, Baarle-Nassau, Steenwijk, Sluis en Sudwest Friesland.

Wijziging zorglandschap

Op de peildatum van maart 2019 telde Nederland in totaal 87 SEH’s. Hiervan zijn vier locaties alleen overdag en in de avond open. De overige 84 zijn 24 uur per dag geopend. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er twee SEH’s minder en is één SEH van 24/7-uurs dienst naar dag/avond-dienst gegaan. Wat betreft acute verloskunde zijn er vijf locaties verdwenen. Er wordt nu nog op 75 ziekenhuislocaties in Nederland 24 uur per dag acute verloskunde aangeboden. 

45 minuten norm

Om de spreiding van acute ziekenhuiszorg in Nederland te garanderen, wordt er een norm van 45 minuten gehanteerd in Nederland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top