ACTUEEL

Zweden zoekt aansluiting bij medicijn-alliantie

Na Canada wil ook Zweden zich aansluiten bij het door Nederland gecoördineerde initiatief om kennis over nieuwe, veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van innovatieve geneesmiddelen onderling te delen.

Dit is gebleken tijdens een ontmoeting tussen minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en zijn Zweedse collega’s Lena Hallengren en Maja Fjaestad (minister en staatssecretaris van Gezondheid en Sociale Zaken). De drie bewindspersonen spraken op 4 september in Den Haag over recente ontwikkelingen op het gebied van zorg en geneesmiddelen.

Impactmeting

Minister Bruins is momenteel met meerdere landen in gesprek over toetreding tot het ‘International Horizon Scanning Initiative’. Dit nieuwe samenwerkingsverband, dat in oktober officieel van start gaat, moet landen een integraal, wil de potentiële impact van nieuwe geneesmiddelen in kaart brengen en er voor zorgen dat aangesloten landen zich voor kunnen bereiden. Prijsonderhandelingen kunnen zo in een eerder stadium worden gestart. Ook krijgen verzekeraars en ziekenhuizen de kans hun beleid en inkoop erop in te richten.

Naast Nederland zullen in ieder geval ook België, Luxemburg en Ierland toetreden tot het samenwerkingsverband. Deze landen werken al langer samen binnen ‘Beneluxa’. In juli sprak minister Bruins al met zijn Canadese collega over het IHSI.

Patiëntbelang

“Naast Canada is ook Zweden nu zo goed als zeker van de partij. Daarnaast is VWS nog met diverse andere landen in gesprek. “Het zou mooi zijn als we over een maand bij de officiële aftrap ongeveer tien zijn; dat is het streven”, reageert Bruins. “Ik ben ervan overtuigd dat er dan in een later stadium nog meer landen zullen volgen. Het is belangrijk om de krachten te bundelen, om informatie te delen en om samen op te trekken als het gaat om nieuwe innovaties, maar ook om geneesmiddelentekorten en onverklaarbaar hoge medicijnprijzen. Als we allemaal afzonderlijk het wiel gaan uitvinden, verliezen we kostbare tijd en dat is niet in het belang van de patiënt.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Van den Berg

8 september 2019

Er komt toch geen beperking dat er bijvoorbeeld maar één miljard mag worden besteed per medicijn om artsen en patiënten verenigingen te beïnvloeden met mooie plaatjes en reclames :( ?

Top