HRM

'Zorgsector kan miljoenen besparen op verzuimkosten'

De kloof tussen verzuimpercentages in de zorgsector en het Nederlands gemiddelde wordt steeds groter. Daarnaast lopen de verzuimkosten in de zorgsector steeds verder op. Dat blijkt uit onderzoek van risicoadviseur Aon.

Aon analyseerde de verzuimgegevens van meer dan 1.400 Nederlandse zorginstellingen op basis van de jaarverslagen. Het totale verzuim in de zorgsector in 2018 komt overeen met zo’n 38.000 fulltime arbeidsplaatsen. De verzuimkosten namen in een jaar tijd met 11% toe naar 2,4 miljard euro. Door dit met slechts 1% terug te dringen, kan de zorgsector ongeveer 390 miljoen euro besparen, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Groeiende kloof

Het ziekteverzuimpercentage in de zorgsector (5,6% in 2017 en 6,1% in 2018) ligt structureel hoger dan het Nederlands gemiddelde (4% in 2017 en 4,3% in 2018). Dit komt vaker voor in sectoren met een relatief hoge emotionele en/of lichamelijke belasting. Hiermee is de kloof tussen het verzuim in de zorgsector en het Nederlands gemiddelde opnieuw groter geworden in 2018.

Verschillen per deelsector

Ook valt op dat de verzuimpercentages verschillen per zorgsector. Zo spant de vvt de kroon met een gemiddeld verzuimpercentage van 6,8%, waarna de gehandicaptenzorg (6,4%) en de ggz (6,1%) volgen. De ziekenhuiszorg zit met 5,2% flink onder het gemiddelde.

Vacatures 'moeilijk invulbaar'

De jaarverslagenanalyse toont aan dat er in het jaar 2018, 38.000 vacatures open stonden in de zorgsector, waarbij 39% werd beoordeeld als 'moeilijk invulbaar'. Dit is een bekend HR-probleem in de zorg, dat voor een deel samenhangt met de verzuimcijfers. "Verlaging van het ziekteverzuim leidt direct tot een toename van de inzetbaarheid van werknemers en dus verlaging van de verzuimkosten en het aantal vacatures", aldus Dora Horjus, managing Director Corporate Wellness bij Aon. "Het is bovendien wrang dat juist in een sector waar het draait om de zorg en gezondheid van anderen, de gezondheid van de eigen medewerkers niet goed genoeg is."

 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

5 september 2019

Dat kost eerst miljoenen om het verzuim (met name het verminderen van de werkdruk) aan te pakken en die miljoenen heeft de zorg niet.

De zorg betaald al miljoenen terug aan de zorgverzekeraars en gemeentes vanwege budgetoverschrijdingen van geleverde zorg.

Of we moeten gaan accepteren dat er voor alle zorg zeer lange wachttijden gaan gelden. Maar ook dat lost niet de werkdruk op lange termijn op. De zorg wordt steeds minder aantrekkelijk voor jonge mensen om in te gaan werken, zelfde is dat bij het onderwijs.

Er moet structureel veel gaan veranderen in het gevoerde zorgbeleid door voornamelijk de overheid en het kabinet.

Marit Vos

6 september 2019

Investeren in zorgpersoneel wordt al jaren te weinig tot niet gedaan. De verplichte trainingen als reanimatiescholing/BHV/CRM.
Inmiddels is er toenemend aandacht voor vitaliteit en werkplezier. Heel erg goed. Als coach hoor ik regelmatig terug dat die scholing gewaardeerd wordt, maar ook: “hiermee word ik fit gemaakt om nog steeds voor 300% hard werk te moeten werken.
Investeren in het duurzaam inzetbaar potentieel van de medewerkers in de volledige breedte (gezondheid/werkvermogen, persoonlijkheid, employability, persoonsgebonden factoren en werkgebonden factoren) levert eigenaarschap, efficiëntie, daling ziekteverzuim en dialoog op. Investering die zich terugverdiend.
Transformatie van werknemer naar werkondernemer is zeer nuttig.

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

8 september 2019

Er is een verrassend gebrek aan besef, dat iedereen die 'te hard' werkt, de eigen gezondheid ondermijnt én minder goed presteert, dus minder goed 'zorg verleent' en zelfs fouten maakt.

Lean (en anderen) stellen dat je 'gewoon' in 'flow' moet werken waarin je goed je werk kunt doen, namelijk precies zoals je comfortabel (!!!) en dan ook met plezier en vervullend werkt, zonder onderbrekingen met elke 40 á 50 minuten 5 minuten pauze, waarin je dus niet weer iets anders gaat doen.

Op die manier blijf je gezond en geïnspireerd, én lever je beter werk zonder fouten (die weer hersteld moeten worden).

Hoe helder kun je zijn als dit de wetenschappelijke norm is voor goed werken?

Een ieder die beweert dat net iets harder werken moet kunnen of zelfs goed is, gaat de fout in. En dat structureel doen, verwachten en zelfs eisen is precies wat leidt tot waar wij in de zorg nog meer dan elders in de maatschappij in doordraaien.

En ja, er kan een calamiteit zijn. Dan zet je je even extra in, om direct daarna rust in te bouwen om te herstellen.

Zo simpel is de norm.

En nu er naar gaan leven.

Want er is geen enkele kloppende redenering om het anders te doen, terwijl wij elkaar hier allemaal toch toe aanzetten!

Top