ACTUEEL

Ouderen doen niet makkelijk beroep op mantelzorger

Een kwart van de ouderen wil liever niet langer thuis wonen, want ze vinden het moeilijk hulp aan een mantelzorger te vragen.

Onderzoek van KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, toont aan dat 42 procent van de ouderen aangeeft dat ze zich bezwaard of niet op hun gemak voelen als de mantelzorger vrij moet nemen en veel kilometers moet rijden. Dit geldt ook voor hulp bij toiletbezoek en andere afhankelijke situaties.

Niet bezwaard

Voor de helft van hen is het vragen van hulp zo'n grote barrière dat ze liever niet meer thuis willen wonen. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: "Senioren moeten zich niet bezwaard hoeven te voelen om langer thuis te blijven wonen. Goede voorzieningen en zorg op maat voor senioren zelf en hun naasten zijn nodig."

Eigen partner

Het onderzoek maakt duidelijk dat mantelzorg in de meeste gevallen verleend wordt door de eigen partner (48 procent), gevolgd door hun kinderen (41 procent). In mindere mate wordt een beroep gedaan op vrienden, buren en andere familieleden.

Twee op de vijf senioren vindt dat de zorgverzekering een deel van de mantelzorg voor haar rekening moet nemen. Met name voor verpleegkundige handelingen, huishoudelijke verzorging zoals koken en schoonmaken en persoonlijke verzorging, zoals hulp bij wassen en aankleden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top