ACTUEEL

Richtlijn hulp bij zelfdoding NVvP veroorzaakt onrust

Psychiaters moeten patiënten met een nadrukkelijke zelfmoordwens ‘de straat op sturen’ zodat ze een einde aan hun leven kunnen maken. Dat zou blijken uit een richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). De vereniging reageert dat dit beeld van aan hun lot overlaten patiënten niet volgens de realiteit is.

Hulp bij zelfdoding

Onder meer dagblad de Stentor stelt in de zaterdageditie dat de NVvP adviseert patiënten met een doodswens per definitie de straat op te sturen.  De vereniging heeft een protocol opgesteld voor de handelswijze bij een nadrukkelijk en herhaaldelijk verzoek om hulp bij zelfdoding. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan een psychiater ervoor kiezen vrijheidsbeperkende maatregelen op te heffen. De vereniging pleit echter voor het bespreken van de mogelijkheid tot hulp bij zelfdoding. Na het opheffen van de vrijheidsbeperkende maatregelen wordt op vrijwillige basis nog hulp geboden.

Richtlijn NVvP

De NVvP laat in een persverklaring weten: “Voor de suïcidale patiënt voor wie geen enkel behandelperspectief meer bestaat, rest alleen nog de optie van een zeer langdurig suïcide voorkomend beleid, in de vorm van vrijheidsbeperkingen en dwangmaatregelen. Een psychiater kan dan toch hulp bij zelfdoding verlenen, met de wetenschap dat hem mogelijk een vervolging door de rechter te wachten staat. Volgt de psychiater een minder officiële weg door de vrijheidsbeperkende maatregelen op te heffen, dan geeft hij de patiënt daarmee de gelegenheid de instelling te verlaten, in de wetenschap dat dit er zeer waarschijnlijk toe zal leiden dat deze -mogelijk alsnog met behulp van een psychiater- een eind aan zijn leven maakt”.

Aantal verzoeken hulp bij zelfdoding

Jaarlijks wenden zich naar schatting ruim driehonderd mensen met een nadrukkelijk en herhaaldelijk verzoek tot hulp bij zelfdoding wegens psychiatrisch lijden tot een psychiater. In totaal wordt er volgens de NVvP twee tot vijf maal per jaar hulp bij zelfdoding geboden.

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Bart Vos, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top