ACTUEEL

Gehandicaptensector wil bestuursvorm vernieuwen

Het is tijd voor een andere bestuursvorm in de gehandicaptenzorg. Stichtingen zijn niet meer van deze tijd en ze belemmeren het centraal stellen van de klant. Tijdens het koploperdebat van KansPlus op 28 april bleek er veel interesse te zijn in het oprichten van coöperaties in de verstandelijke gehandicaptenzorg.

Karakter stichting doorbreken

Zorginstellingen, leden van KansPlus, zorgverzekeraars, de inspectie, het ministerie van VWS, PGGM, de Rabobank en hoogleraar theorie en praktijk van de coöperatie Gert van Dijk zijn tijdens het koploperdebat van KansPlus tot de conclusie gekomen dat er iets moet gebeuren om het gesloten karakter van een stichting te doorbreken.

Coöperatie

Eén van de mogelijke bestuursvormen is de coöperatie. Bij de bestuursvorm coöperatie is er sprake van zakelijk verkeer tussen de leden van de coöperatie en de coöperatie zelf. KansPlus schrijft in een verslag van het debat: “Toegepast op de VG-zorg zouden handelingsbekwame cliënten of hun vertegenwoordigers lid kunnen zijn van de coöperatie. Met hen zou een overeenkomst worden gesloten voor de levering van zorg door de coöperatie oftewel het zorgbedrijf. De afnemers van zorg zijn ook mede-eigenaar en vanuit de samenwerkings- en solidariteitsgedachte is het doel om met beschikbare middelen maximale kwaliteit van zorg te realiseren.”

In het najaar organiseert KansPlus een plenair vervolgdebat.

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top