ACTUEEL

Vakantieganger reist vaak clandestien met medicijnen

Duizenden vakantiegangers nemen al dan niet bewust clandestien kalmeringsmiddelen of adhd-medicatie mee de grens over. Deze medicijnen mogen alleen met een verklaring vervoerd worden. Gebruikers weten dit vaak niet of negeren de regels. Dit meldt Psy.

Schengen

Slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium en Seresta, sterke pijnstillers, medicinale cannabis en adhd-medicatie als Ritalin en Concerta vallen allemaal onder de Opiumwet. Dit betekent dat gebruikers ze niet zomaar mogen meenemen naar het buitenland. Voor een reis buiten het Schengengebied is zelfs toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland.

Verklaring

Voor vakanties in Schengenlanden is een zogenoemde Schengenverklaring nodig. Daarin staat dat de persoon de medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. De arts moet de verklaring ondertekenen, daarna bekrachtigt de afdeling Farmatec van het ministerie van Volksgezondheid de verklaring. Mensen zonder verklaring lopen het risico dat de medicijnen worden afgenomen. In het uiterste geval kan een proces-verbaal worden opgemaakt. “Het ligt ook een beetje aan de hoeveelheden”, vertelt Marco van de Velde, hoofd van Farmatec, in Psy. “Als je drie doosjes adhd-medicijnen meeneemt voor een verblijf van een week, dan is dat veel te veel en loop je kans op het vliegveld te worden ondervraagd.”

Rompslomp

Van de Velde schat dat vier tot vijf duizend gebruikers geen verklaring heeft bij het passeren van de grens. “Mogelijk weten veel mensen niet dat ze een Schengenverklaring nodig hebben”, aldus Van de Velde. “Dat moet de huisarts of apotheker ze vertellen, maar met name de huisarts vergeet dat nog wel eens. We horen echter ook dat sommige artsen niet geneigd zijn de benodigde formulieren af te geven, omdat ze het een administratieve rompslomp vinden. Daar krijgen we jaarlijks zo’n vijftien klachten over.”

Zelf beslissen

Arga Paternotte van adhd-belangenvereniging Balans is niet blij met de huidige regeling. “Waarom moet het anders dan bij andere medicijnen?”vraagt Paternotte zich in Psy af. “Ik zou liever zien dat, net zoals bij astma- of diabetesmedicatie, een doktersverklaring voldoende is.” Paternotte zegt nog nooit te hebben gehoord dat mensen die zonder Schengenverklaring vertrekken in de problemen zijn geraakt. “Ik denk dat het merendeel de grens passeert met alleen een doktersverklaring. Dat moeten mensen zelf beslissen. “

5 Reacties

om een reactie achter te laten

de Bruijn

2 juli 2010

Ik ben blij met dit artikel in vergelijking tot het artikel van het medicijn informatiecentrum.

Ook mijn huisarts heeft geweigerd en ik moet nu via een psychiater deze aanvraag indienen.

Ik heb de actie " gevangene in eigen land" opgezet, omdat het sowieso absurd is dat 100.000 Ritalingebruikers ( of hun ouders) elke maand opnieuw via de huisarts als het ware een visum moeten aanvragen om hun Nederland te verlaten; plus natuurlijk andere medicijngebruikers die onder deze wet vallen. Alle andere europese landen hebben hetzelfde. Ik heb al via D66 vragen laten stellen bij het Europees Parlement en minister Klink. Ook heb ik deze maatregel aangemeld bij het centrum anti-discriminatie.

Er zijn genoeg moderne middelen om medicinaal drugsmisbruik te controleren. Mijn hond heeft meer vrijheid met inentingen tegen 'hondsdolheid" dan ik met Ritalin.

Er zijn nog geen problemen, maar de verscherping tussen de europese landen op meerdere gebieden, maakt deze "vergeten regels" zeer attractief om een statement te maken. De belgen hebben na de omstreden discussies over uitdieping Westerschelde" verscherpte acties gevoerd tegen parkeergedrag van " nederlanders".

Van Vliet

19 juli 2010

Het is so wie so een administratieve rompslomp die niet van deze tijd is. Enig idee hoe lang het duurt voor je zo'n stomme verklaring binnen hebt? Een last minute boeken of even een weekendje naar de Ardennen is er niet meer bij, hoor. Als je je medicijnen mee wilt nemen moet je al een paar maanden van te voren beslissen wanneer en waarheen je op vakantie wilt. Dat is toch niet van deze tijd????Als jouw naam op het etiket staat, en de opgegeven inhoud op het medicijnetiket klopt met de daadwerkelijke inhoud, dan is toch bewezen dat het jouw medicijnen zijn??? Waarom die belachelijke buroctatie?

de Zeeuw

1 juli 2011

Ik had hier dus nog nooit van gehoord, tot nu.
Ik krijg Diazepam, en heb gewoon een verklaring van m'n dokter, en van de apotheek, en m'n naam staat op het pakje, maar dat is dus blijkbaar niet genoeg...

Ik heb dat formulier wel gedownload, en aan m'n arts gegeven vandaag, maar nou moet ik hem dus opsturen, en dan krijg ik hem na een maand pas terug??

Fijn, ik ga dus over 2 weken al op vakantie naar Griekenland.
Ik hoop dat ze niet moeilijk gaan doen hierover bij de grens, als ze het afpakken, dan heb ik geen fijne vakantie...

dailysmoker

19 februari 2012

Kijk daarom blijf ik lekker in Nederland :)

dre

19 februari 2012

http://www.youtube.com/watch?v=_rOXF6xUBRc

zoiets?

Top