ACTUEEL

Erasmus MC heeft beste jaarverantwoording

Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam heeft in de zorgsector de beste jaarverantwoording. Op de tweede plaats staat Ziekenhuis St. Jansdal uit Harderwijk. Dit blijkt uit onderzoek van accountantsbureau Ernst & Young.

UMC's hebben goede jaardocumenten

De andere Universitair Medische Centra scoren eveneens hoog. Niettemin stellen ook kleinere instellingen kwalitatief goede jaardocumenten op. Van de verschillende sectoren binnen de zorg scoort de gehandicaptenzorg het laagst.
Het aantal jaardocumenten met een onvoldoende neemt af. Dertien procent van de zorginstellingen scoort nog onvoldoende. In 2006 was de jaarverantwoording van bijna een op de vijf zorginstellingen onvoldoende en waren er zes zorginstellingen met een score lager dan 4. Over 2007 scoort geen enkele zorginstelling lager dan een 4.

Ziekenhuizen scoren het hoogst

Over hele linie scoren ziekenhuizen hoger dan andere instellingen, maar volgens Ernst & Young neemt ook de kwaliteit van de verantwoording bij de overige zorginstellingen toe. Het aantal overige zorginstellingen met een score hoger dan een 7 is toegenomen van 13 naar 20 zorginstellingen op een totaal van 61.

Samenhang met verliezen

Een andere opvallende bevinding uit het onderzoek is dat de helft van de instellingen met de laagste governance scores verliesgevend zijn. Vier van de tien instellingen met de laagste scores blijken een groot negatief resultaat te hebben gerealiseerd in 2007 door operationele verliezen en/of reorganisatiekosten. Een belangrijke oorzaak voor deze lage scores wordt veroorzaakt door beperkte verantwoording over beleid, zorgproductie en ICT-ontwikkelingen.
Ernst & Young verricht sinds 2002 onderzoek naar de kwaliteit van de jaarverslagen van ziekenhuizen en overige zorginstellingen. In de afgelopen periode zijn ruim 142 jaardocumenten over 2007 beoordeeld op informatie over kwaliteit, patiëntveiligheid, financiën en corporate governance is opgenomen in het jaardocument.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top