ACTUEEL

Specialisten doen voorstel Klink af als fopspeen

De Orde van Medisch Specialisten reageert afwijzend op een voorstel dat demissionair minister Ab Klink van VWS dinsdag heeft gedaan voor de hoogte van salarissen van medisch specialisten. Een woordvoerster doet het af als een ‘fopspeen' en ‘een lege huls'.

Klink en de specialisten liggen al langer overhoop over de salarissen van de artsen. De minister wil er fors in snijden. De specialisten artsen hebben protestacties aangekondigd, als hij weigert zijn plannen bij te stellen.

Stafmaatschap

In het plan dat Klink dinsdag aan de artsen heeft voorgelegd, krijgen de specialisten per ziekenhuis een budget toebedeeld. Een vijfde van dat budget mogen de gezamenlijke artsen, verenigd in een zogenoemde 'stafmaatschap', zelf verdelen. Dokters die bijvoorbeeld weinig fouten maken, zeer vernieuwend bezig zijn of patiënten heel goede zorg bieden, kunnen via dat verdeelsysteem meer geld krijgen dan artsen die bijvoorbeeld 'ouderwets' op de automatische piloot werken.

Verdeling budget

Klink had eerder voorgesteld de directies van ziekenhuizen het budget te laten verdelen. De specialisten waren daar faliekant tegen, omdat managers dan zouden kunnen gaan bepalen welke zorg de patiënt krijgt.

Het nieuwe voorstel van Klink zou als een handreiking aan de artsen kunnen worden gezien. De ziet dat niet zo. De formuleringen zijn volgens de organisatie zo onduidelijk dat er concreet niets nieuws wordt geboden.

De belangenorganisatie verwijt de minister dat hij fors wil snijden in het totale budget dat in Nederland voor de specialistische zorg beschikbaar is. In 2009 werd er 2.7 miljard aan uitgegeven. Volgend jaar zou dat nog 1.8 miljard mogen zijn. “Steeds meer mensen worden ziek in Nederland en hebben zorg nodig. Daarvoor zijn dus steeds meer specialisten nodig. Het is dan heel merkwaardig dat de minister juist het totale budget verkleint”, aldus de woordvoerster.

Beperking salaris

Sommige specialisten verdienen ongeveer vijf ton per jaar. Klink maakte in de brief bekend het salaris van de topartsen te gaan beperken tot 285.000 euro. Gemiddeld zouden specialisten per jaar de Balkenende-norm mogen gaan verdienen, net zo veel als de minister-president (ongeveer 180.000 euro per jaar). De Orde zegt tegen die voorstellen weinig bezwaar te hebben. “Daar hebben we zelf al eerder voor gepleit. Wij vinden ook dat excessen moeten worden aangepakt”,  laat de woordvoerster weten. De artsen willen wel dat de minister en zijn ambtenaren deugdelijke berekeningen maken over de omzetten en salarissen van de dokters. “Tot nu toe heeft het daar erg aan geschort en komen ze steeds met andere cijfers.” (ANP)

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Wijman, Olaf

14 juli 2010

Jammer dat Klink/de politiek wederom niet doorpakt.

Van medisch specialisten niet in loondienst eigenlijk alleen nog maar non argumenten gehoord en gelezen. Wel maken ze duidelijk dat het met beide benen op de grond staan niet in hun straatje past. Welkom in de echte wereld!

Anonym

15 juli 2010

Ook in dit artikel worden salaris (bestaat niet voor medisch specialisten), omzet (wordt niet genoemd) en inkomen weer eens lekker ongenuanceerd door elkaar gehaald. Ook geen enkele erkenning voor het sinds 2007 extra ontwikkelde volume waardoor de toen zo afgekraakte wachttijden inmiddels tot het verleden behoren. Als bovendien de Balkenende norm wordt verrekend met een vergoeding voor onkosten als pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, beroepskosten (allen verplicht voor medici) kom je ver uit boven de omzetbedragen die nu wordt vermeld. Zie ook http://www.uurtarief.info/balkenendenorm. Verreweg de meeste specialisten zouden voor die Balkenende norm van 407.000 € tekenen.

Anonym

23 augustus 2010

Wellicht is eerst inzicht verkrijgen in de omzet, daarna de kosten die deze omzet met zich meebrengt en vervolgens de bedragen die aan de belastingdiensten worden doorgegeven een goed alternatief om inzicht te verkrijgen in de hoegenaamde stijging van de inkomens.

Telkens wordt voorbijgegaan aan de reeds eerdere kortingen in 2008 ( tot 30%), ik zou nu blind tekenen voor de balkenende norm indien de extra kosten eveneens meeberekend zouden worden.

Top