ACTUEEL

Zorginstellingen laten bewoners onterecht betalen

Zorginstellingen brengen steeds vaker ten onrechte diensten en producten in rekening bij verzekerden. Het gaat bijvoorbeeld om het wassen van kleding of het ter beschikking stellen van een radio- en tv-aansluiting op de kamer. Ook komen gevallen voor waarbij moet worden betaald voor toiletpapier en voor een verhuizing binnen de instelling.

Klachten

Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zaterdag bekendgemaakt op haar website. De NZa zegt steeds meer klachten te krijgen over dit soort rekeningen in AWBZ-instellingen zoals verpleeg- en verzorgingstehuizen. De zorgautoriteit overweegt een onderzoek naar deze praktijken. Volgens de NZa behoren de in rekening gebrachte diensten en producten tot de verzekerde zorg.

Onredelijk hoge bijbetalingen

De zorgkantoren hebben een brief ontvangen waarin de NZa vraagt actie te ondernemen als er ‘onredelijk hoge bijbetalingen' worden gevraagd. “Het zorgkantoor kan verder eisen dat instellingen transparant zijn over in rekening gebrachte kosten en dat geen kosten worden berekend voor diensten die uit de AWBZ moeten worden bekostigd”, aldus de NZa.

Boete opleggen

Volgens artikel 35 van de Wet marktordening gezondheidszorg is het niet toegestaan om diensten in rekening te brengen waarvoor cliënten via de AWBZ zijn verzekerd. De zorgautoriteit kan daarvoor een boete opleggen. Bijbetalingen voor ‘aanvullende diensten’ mogen wel, zolang het voor de bewoner duidelijk is dat het gaat om vrijwillige diensten.

Compensatie

Linda Voortman, Tweede Kamerlid van GroenLinks, zegt in een reactie ‘geschokt' te zijn door de constateringen van de NZa. “Het gaat hier om basiszaken waar we met z'n allen AWBZ-premie voor betalen”, aldus Voortman. GroenLinks heeft demissionair minister Ab Klink van VWS om opheldering gevraagd over de kwestie. De partij wil weten of dit soort zaken in de toekomst vermeden kan worden en of voor bewoners compensatie mogelijk is voor betaalde bedragen. (ANP)

Bekijk de reportage van de NOS

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top