ACTUEEL

Verpleeghuizen ZINN vragen 15 euro voor blokje om

Bewoners van de tien verpleeghuizen van ZINN, met vestigingen in Groningen, Hoogezand en Haren, moeten voortaan betalen voor een blokje om. Als de bewoners samen met een medewerker een ommetje willen maken kost ze dat vijftien euro. Dat heeft directeur Wil Koopmans van ZINN dinsdag bekend gemaakt.

Extraatjes

Voor een uitgebreide douchebeurt of een uurtje zwemmen moeten de bewoners ook betalen. Douchen kost 21 euro en voor zwemmen moeten ze 42 euro op tafel leggen. Volgens de directeur heeft ZINN zelf geen geld voor deze extraatjes, zoals ze het noemt. De extra's worden verzorgd door de medewerkers van ZINN, die daarvoor extra uren kunnen declareren.

Koopmans vindt niet dat de maatregel te ver gaat en ten koste gaat van minder bedeelde bewoners. “Sommige mensen gaan toch ook vaker op vakantie dan anderen?”

Verantwoorde basiszorg

In juni 2009 stelde staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS dat verpleeg- en verzorgingshuizen hun bewoners pas extraatjes mogen bieden als de zorg die ze leveren op orde is. Ze wilde deze eis echter niet formeel vastleggen.

Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, laat via Twitter weten Kamervragen te stellen aan demissionair minister Ab Klink. "De ouderen in Groningen moeten ook 21 euro betalen voor een uitgebreide douchebeurt. Hoe diep zijn we gezonken heb ik net aan Klink gevraagd." (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anja Baks

9 juni 2010

Volkomen terecht!

Emile Roemer van de SP haalde gisteren tijdens het verkiezingsdebat aan dat hij een mailtje had ontvangen van iemand die zich verbaasde dat ouderen in een tehuis in Groningen moesten betalen voor een ommetje.

Roemer liet weg dat directeur Wil Koopmans handelt omdat het geld er niet is. Ik vind dat Wil Koopmans gelijk heeft dat er geen geld meer is.

Ik ben het echter oneens dat Wil Koopmans van het begrotingsprobleem een probleem creeert voor bewoners die afhankelijk zijn. Ik veroordeel die keuze. Het zou Wil Koopmans sieren om bij Actiz aan de bel te trekken en er zorg voor te dragen dat Actiz een vuist gaat maken tegen de verschraling van de basiszorg. Want zo wordt basiszorg structureel onderzorg voor alle ouderen. Ouderen hebben onze maatschappij opgebouwd en dankzij hen hebben wij met elkaar wat wij bezitten...

van Beek

10 juni 2010

Het is triest te moeten constateren dat onze zorg zo ver gezonken is. Ik vind het schandelijk dat douchen en een ommetje maken extra in rekening gebracht worden. De vergelijking met een extra vakantie gaat geheel mank.Een herfocus op wat zorg dient te zijn en hoe we omgaan met cliënten is hier onmiddellijk aan de orde. Het is een triest voorbeeld van marktwerking in de zorg in bedrijf. Cliënten zijn geen klanten om financieel uit te kleden maar mensen zoals jij en ik die menselijke aandacht en zorg behoeven.Zouden ZINN-medewerkers hun eigen familie een ZINN-verpleeghuis aanraden? Medewerkers die trots zijn op hun werk en hun organisatie leveren kwaliteit. Anders niet.M. van Beek

Kwaliteitsfunctionaris HKZ

de Graaf

10 juni 2010

En zo gaan we meer en meer af op een soort klassenzorg. Wie geld heeft kan zorg kopen en wie geen geld heeft moet maar aankloppen bij familie, buren etc.

Overal hoor je dat er geen geld meer is, maar m.i zou het geld beter verdeeld moeten worden. Met andere woorden meer handen aan het bed, minder bureacratie voor de verzogers en veel minder managers.

In het FD van 10 maar jil. stond een artikel dat er 70 miljard aan AWBZ premies zijn verdwenen. Nog steeds is er geen duidelijk antwoord gekomen uit Den Haag waar dit geld voor is gebruikt.

Anonym

19 oktober 2010

Ik vind het schandalig,dat hiervoor betaald moet worden.

Mensen,die er geld voor hebben kunnen dat betalen,maar anderen niet!

Ik heb er geen woorden voor.

Mijn moeder woont in een verpleeghuis en ik vind dat ze recht heeft op basiszorg.

Daaronder versta ik ook een wandeling etc.

Verder vind ik wel,dat kinderen meer voor hun ouder(s)kunnen doen en daarvoor tijd moeten vrij maken.

Wij hebben zelf geen kinderen en ik hoop,dat wanner wij in een tehuis zullen komen er basiszorg blijft bestaan.

Ook met behulp van vrijwillgers.

Zet mensen met een uitkering er maar op,dan doen ze wat voor het geld.

Deze mensen zijn volkomen afdhankelijk en hebben gewerkt en hebben ooit de hoop gehad,dat ze goede zorg zouden krijgen.

Maar dat word ze ONTNOMEN.

Vriendelijke groet,ik hoop,dat jullie veel reakties krijgen en hier zinnig mee omgaan.

Top