ACTUEEL

UMCG vecht hartklepbesluit aan

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) stapt naar de rechter om in de toekomst alternatieve hartklepvervangingen te mogen uitvoeren. Het ziekenhuis heeft vrijdag een bericht hierover in het Dagblad van het Noorden bevestigd.

Hartklepbesluit

Het UMCG is het niet eens met de beslissing van demissionair minister Ab Klink van VWS dat het moet stoppen met de ingreep, waarbij de hartklep wordt vervangen via een slagader in bijvoorbeeld een heup of de schouder.

Regionale spreiding

Vooral zwakkere, oudere en kwetsbare patiënten komen in aanmerking voor de alternatieve ingreep, die normaal gesproken via een openhartoperatie wordt uitgevoerd. De minister besloot dat de ingreep via een slagader vanaf 15 augustus alleen nog mag worden uitgevoerd door ziekenhuizen in Maastricht, Breda, Leiden, Nieuwegein en Amsterdam. “Deze regionale spreiding klopt niet”, aldus een woordvoerster.

Het UMCG vindt het ook vreemd dat de minister geen vergunning verleende voor de operatie, terwijl er in het ziekenhuis een centrum voor aangeboren hartafwijkingen is. "Deze nieuwe techniek past goed in het pakket van behandelingen die we daar aanbieden. Bovendien hebben we met de ingreep net zo veel succes als de ziekenhuizen die wel een vergunning krijgen", vervolgt de woordvoerster.
 
Het kort geding van het UMCG tegen de minister dient op 12 augustus bij de rechtbank in Groningen.

Meerdere ziekenhuizen

Naast het UMCG stappen ook het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, het MC Leeuwarden en het UMC St Radboud in Nijmegen naar de rechter vanwege het hartklepbesluit. (ANP)

<< Skipr en social media >>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top