ACTUEEL

Psychiater gedaagd voor langdurige separatie

Een psychiater heeft een zwaar autistische patiënt maandenlang opgesloten in een isoleercel. De psychiater moest daarom dinsdag 7 september voor het medisch tuchtcollege in Groningen verschijnen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Opsluiting

De opsluiting van de patiënt, Alex Oudman, haalde al eerder de media en leidde tot Kamervragen. Destijds zat Oudman opgesloten in kliniek AMC De Meren in Amsterdam. De psychiater van de kliniek Beukenrode van Lentis in Zuidlaren had Oudman daarnaar toe gestuurd voor verdere opsluiting. De familie houdt de psychiater verantwoordelijk voor het ‘afnemen van het leven’ van Oudman.

Ziektebeeld Oudman

Dankzij de opsluiting zou Oudman sterk achteruit zijn gegaan. De psychiater stelt dat dit al het geval was voor hij naar Beukenrode kwam. Oudman zou in de woonwerkgemeenschap van Lentis agressief en onvoorspelbaar gedrag vertonen. De enige oplossing was toen de separeercel op Beukenrode die volgens de psychiater vaak niet op slot zat en door Oudman zelf als plezierig werd ervaren.

Over acht weken doet het tuchtcollege een uitspraak, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Bekijk de reportage van Netwerk over Oudman

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

10 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

9 september 2010

Belachelijk dat politici zich alleen baserend op cijfers en vergelijkingen met andere landen een mening vormen. Alex' verhaal is verschrikkelijk, maar isolatiecellen zijn wel degelijk noodzakelijk..

Anonym

25 september 2010

mensen in een isoleercel opsluiten(en ze dan ook nog eens dwingen zich uit te kleden en zo'n middeleeuws scheurhemd aan doen,is geen zorg maar totale mishandeling.Ze moeten "hulpverleners"die dat doen,zelf opsluiten in zo'n cel,wat u niet wil dat u geschied,doe dat ook een ander niet...

Er zijn meestal andere mogelijkheden ipv separeren,maar isoleren gaat wel zo snel en makkelijk voor zo'n ziekenhuis.poppetje gezien,kastje dicht,en patient nog veel zieker dan voor die tijd,door die mishandeling!en op registratie cijfers van de ggz hoeft de regering niet af te gaan,want ggz-instellingen hebben eerlijkheid niet bepaald hoog in t vaandel staan en melden veelal separaties gewoon niet...!!Machtsmisbruik door "hulpverleners"troef in de ggz!

wiersma

27 september 2010

maar isolatiecellen zijn wel degelijk noodzakelijk,,,,Anonym ben ik niet met je eens hoor,zeg gewoon je naam ben je eerlijk ,mijn dochter matras meisje is ook mishandelt jantina van dijk een kind met beperking 8 maanden op gesloten ik heb mijn dochter nu thuis sints kort ,die familie van alex zullen nu ook wel blij zijn dat hij niet meer,opgesloten zit .,en mooi dat die familie een klacht hebben in gedient hebben?

groeten akkie

Anoniem

9 december 2010

separeercellen MOETEN verboden worden,mensen daar in stoppen is puur mishandeling,en daar moeten mensen (ggz)niet mee weg komen.!!!!!.Er wordt te veel en te gemakkelijk gesepareerd,uiteindelijk moet het zonder kunnen voor iedereen,dat kan in andere landen ook,zo beschaafd is ons nederland niet!!Kwetsbare,zieke mensen worden hier door de ggz mishandeld en nog zieker gemaakt!de ggz is zelf ziek.Met zorg heeft het amper meer te maken...

jeroen0022

19 februari 2011

Ik zou graag in contact willen komen met de familie Oudman.
Mijn broertje zit momenteel in een psychiatrische inrichting in Zuidlaren en wordt behandeld door een psychiater waarvan gezegd wordt dit op zijn geweten te hebben.
Wie kan mij in contact brengen met de familie?

meijer

6 maart 2012

Heb talloze keren verbleven in isolatie vanaf mijn 18e jaar (1984) tot en met 42e jaar in tussentijdse periodes .
10 tallen keren van uren , dagen , weken , en keer 6 maanden .
van een op andere moment (2007) na isolatie meteen met ontslag .
ggzEindhoven .
Na uitspraak 1 jaar psychiatrie .
Huis van bewaring aantal keren (5) ook .dia yang banyak meridita

multatuli .

Anoniem

15 juni 2012

Er was toch al eerder een geval van naakt in de issoleer cel.nog niets geleerd dan?
De grootste gestoorden zijn zij die dit toepassen.
Zet ze er zelf eens in kunnen ze weten hoe het voelt.
Onmenselijk dit gebeuren.

Anoniem

12 juli 2012

onder "macht" van psychiater marijke keemink met veel machtsvertoon en machtsmisbruik en geweld (medisch dossier bij huisarts bevestigd dat ik onder de blauwe grote bloeduitstortingen uit de opname kwam)mevr vivi drenth en wendy timmer met uiter uitermate groffe en geweldadige hardhandigheid routineus de separeer in gesleurd...terwijl dat niet.nodig was.mevr drenth leek er nogal van te genieten.ik zal t verhaal kort houden,er is heel veel gebeurd en aangedaan,aan geweld en machtsmisbruik,waarna de daders gaan liegen als er een klacht ingediend wordt.sommige mensen kicken op het macht hebben over anderen.uren.opgesloten in een isoleer omdat je geen gesprek aandurft met een verpleegkundige waar je erg bang voor bent.op.huilen,paniek,roepen...wordt uren niet gereageerd.het is ziek,hoe ggz met mensen omgaat...heel ziek...

Anoniem

12 juli 2012

woord vergeten..door vivi drenth en wendy timmer op zeer mishandelende,uiterst hardhandige,geweldadige manier de separeer ingesleurd.ik was het woordje door vergeten.

Anoniem

3 september 2013

... Ik heb dit zelf ook meegemaakt..
Ik een heb ernstige vorm van Claustrofobie, en kon dit niet aan, ik ben er helemaal aan kapot gegaan, 4 jaar na die gebeurtenis...
Er was geen sprake van een behandeling of een praatje, alleen een bordje eten eens in de zoveel tijd...
Heb je weleens in een vastzittende lift:-) gezeten in een verlaten station met Claustrofobie voor 48 uur of langer???
Dan snap je een beetje wat ik bedoel... Nu heb ik PTSS bovenop mijn bestaande lijstje levenservaringen. (Post traumatisch stress syndroom.)
Ik ben opgenomen geweest in Koningsduin G Westlinge B in Castricum, het personeel gaf aan dat hun onbekwame behandeling voortkwam uit personeelstekorten en bezuinigingen...
Hier is mijn weblog waarin alles staat: http://www.mishandeling-in-opname.blogspot.com
Deze bevat afbeeldingen van cliëntendossiers die ik zo heb kunnen me heb kunnen nemen, zó gaat men om met je privacy, lichaam en geest...

Top