Finance

Jaap Maljers begint investeringsfonds zorg

Onder de naam Capital Care Partners (CCP) zijn zorgondernemer Jaap Maljers en Mark Lenssen, voormalig senior adviseur bij Plexus, een investeringsfonds voor de Nederlandse gezondheidszorg begonnen. CCP heeft drie thema’s: zorg en leven, arbeidsproductiviteit en capaciteitsbenutting. De initiatiefnemers voorzien dat Capital Care Partners over vijf jaar is uitgegroeid tot een fonds van ruim 100 miljoen euro.

Capital Care Partners wil 100 miljoen euro voorbij

Capital Care Partners  brengt kapitaal van particuliere en institutionele investeerders samen. Maljers en Lenssen gaan de investeringen ook daadwerkelijk doen en ondernemers begeleiden. Maljers legt zelf meer dan een miljoen euro in. Samen met Lenssen heeft hij intussen 4,5 miljoen euro vergaard. Er lopen gesprekken met investeerders over nog eens 3,5 miljoen euro. In de loop van 2011 moet Capital Care Partners 30 miljoen euro bevatten en over hooguit vijf jaar moet het een 100 miljoen euro plus fonds zijn.

'Tijd rijp voor investeringsfonds zorg'

Het idee voor een investeringsfonds past helemaal bij deze tijd, stelt Jaap Maljers. Hij heeft het afgelopen jaar zo’n 75 voorstellen voor investeringen op zijn bureau gekregen. Daaruit vloeiden haalbaarheidsstudies en due diligence-trajecten voort. Maljers: “We krijgen nu al veel businessplannen aangeboden door dokters, bedrijven, bestaande initiatieven, een divisiemanager uit een academisch ziekenhuis. Wij helpen hen financiers te vinden. Voor diagnostische centra, poliklinische activiteiten, ict-infrastructuur, extramuralisering, netwerken in de zorg. We praten ook met ondernemers over een klinisch genetisch laboratorium en verzelfstandiging van radiologie-afdeling. Verder denken we aan investeringen in hoog volume borstkankerzorg en kleine chirurgie."

Eerste thema: zorg en leven

Maljers en Lenssen hebben drie thema’s geformuleerd voor de investeringen van Capital Care Partners. Het eerste is zorg en leven. Het tweede is arbeidsproductiviteit. En het derde is capaciteitsbenutting. Maljers licht zorg en leven toe: “Verzekerde pakketten nemen af en je ziet de invoering van meer eigen bijdragen. De klant wil een individuele keuze hebben maar verpleeg- en verzorgingshuizen en de rest van de ouderenzorg hebben niet voldoende te bieden. Dus zijn er bijbetalingen. In dat segment willen wij investeren in initiatieven."

Tweede thema: arbeidsproductiviteit

Arbeidsproductiviteit is het tweede thema van CCP. Maljers: “Er gaan in Nederlanders jaarlijks miljarden verloren door ziekteverzuim en daarmee samenhangende zorg.” Bedrijven die ervoor kunnen zorgen dat de productiviteit in de zorg toeneemt, kunnen op warme belangstelling van het fonds rekenen. Bijvoorbeeld als ze gericht ICT inzetten tegen ziekteverzuim. Of door buiten werktijden zorg aan te bieden. “Dat kan heel goed werken in samenspraak met verzekeraars.” Het gaat ook om het bevorderen van de arbeidsproductiviteit in de zorg zelf. "In de komende jaren moet er veel geïnnoveerd worden in het efficiënter inzetten van de mensen in de zorg. Als we dat niet doen, loopt de zaak vast. Veel van de noodzakelijke investeringen zullen uit de private hoek komen."

Derde thema: capaciteitsbenutting

Capaciteitsbenutting is het derde thema van de investeerders. "Er staat zoveel capaciteit leeg. Bedrijven kunnen er aan werken om functies beter te bezetten. Denk aan het lab, radiologie, oogheelkunde, kindergeneeskunde."

Geld van Capital Care Partners is duurder dan geld van de bank

Op de vraag waarom ondernemers niet gewoon naar de bank zouden stappen om geld te lenen, antwoordt Maljers: “Wij hebben de banken gesproken, zij hebben ons gestimuleerd om dit te gaan doen. De bank is altijd goedkoper maar vraagt wel garanties die de ondernemer niet kan leveren. Wij brengen risicodragend kapitaal in met rendementseisen, het is duurder geld. Verder beschikken wij over uitgebreide expertise in de zorg, redelijke ervaring in het ondernemen en een enorm netwerk. Een telefoontje is genoeg om de voorzitter raad van bestuur van een ziekenhuis of de baas van een UMC te bereiken. Door onze grote betrokkenheid hebben we ook weer makkelijk toegang tot de banken. Als wij vertrouwen uitspreken in de onderneming, helpt dat de ondernemer ook bij de bank.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

PBvVySVPXZvFBTC

1 maart 2011

rbzuUI <a href="http://regywoegqznl.com/">regywoegqznl</a>, [url=http://weqidvjnsrhc.com/]weqidvjnsrhc[/url], [link=http://pluvusaefmim.com/]pluvusaefmim[/link], http://hrsvsgafzwdx.com/

Top