ACTUEEL

Verzekeraar stelt integrale inkoop uit

Zorgverzekeraar UVIT maakt een pas op de plaats met de integrale inkoop van ziekenhuis verplaatste zorg. UVIT komt hiermee tegemoet aan de zorgen die er in het veld leven over het besluit van UVIT en CZ om deze zorg niet meer bij thuiszorgorganisaties in te kopen, maar aan de ziekenhuizen over te laten.

Zorgvuldig

“Uit het oogpunt van zorgvuldigheid hebben we onlangs besloten om de invoering van de integrale inkoop van medisch specialistische verpleging thuis uit te stellen”, stelt UVIT-woordvoerder Dennis Verschuren. “We willen absoluut niet dat de klant iets van de operatie merkt.”

Verantwoordelijkheid

UVIT wil met andere verzekeraars nader overleggen hoe en onder welke voorwaarden integrale inkoop van medisch specialistische verpleging thuis (MSVT) geruisloos kan worden ingevoerd. Het streven is wel om dit in de eerste helft van 2011 te doen. Ook staat UVIT nog onverkort achter het idee als zodanig. “Wij vinden dat MSVT een integraal onderdeel van de behandeling is”, reageert Verschuren. “Daarmee valt het wat betreft inzet, duur en kwaliteit onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist.”

Extra werk

De ziekenhuizen vrezen dat de nieuwe manier van inkoop veel extra werk oplevert. In de praktijk zullen ze contracten met afsluiten met gespecialiseerde thuiszorgaanbieders. Voor grote ziekenhuizen en academische centra betekent dit zaken doen met tientallen thuiszorgaanbieders, aangezien hun patiënten uit een groot gebied komen. Mochten ze  de MSVT in eigen hand willen nemen dan bestaat volgens beroepsvereniging V&VN het gevaar dat verpleegkundigen uit verschillende organisaties (thuiszorg en ziekenhuis) aan het bed van de patiënt komen te staan met alle risico’s voor de continuïteit en veiligheid van zorg van dien.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top