ACTUEEL

RIVM draagt taken over aan Lareb

Twee onderdelen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) trekken in januari in bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb in Den Bosch. Het gaat om de Teratologie Informatie Service (TIS) en het onderzoek naar bijwerkingen van vaccins die gebruikt worden in het Rijksvaccinatieprogramma.

 Vraagbaak

De TIS is de vraagbaak op het gebied van het effect van geneesmiddelen op zwangerschap en borstvoeding. Naar aanleiding van een individuele vraag van arts, apotheker of verloskundige maakt TIS een risico-inschatting voor de specifieke situatie. Het doel van de TIS is, door het geven van informatie, de behandeling tijdens zwangerschap en borstvoeding te optimaliseren.

Centraal punt

De registratie en beoordeling van bijwerkingen van vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) was tot nu toe onderdeel van het RIVM. Daarmee dreigde enige overlap met de activiteiten van Lareb, dat mogelijke risico's en gevolgen van bijwerkingen registreert en aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen doorgeeft. Doordat alle meldingen op één centraal punt worden verzameld, kan Lareb de veiligheid van geneesmiddelen in Nederland, inclusief vaccins, beter bewaken. Professionals, patiënten en ouders kunnen vanaf 1 januari bijwerkingen van vaccins bij Lareb melden. De regie, uitvoering en evaluatie van het Rijksvaccinatieprogramma blijft onderdeel van het RIVM.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top