ACTUEEL

Netjes geklede huisarts wekt vertrouwen

Patiënten en professionals hebben een groter vertrouwen in een netjes geklede huisarts. Zakelijke tot formele kleding wekt over het algemeen meer vertrouwen dan vrijetijdskleding. Dit constateren onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

 Vier typen

In het onderzoek werden vier verschillende typen huisartsen vergeleken, te weten de oudere en jongere mannelijke huisarts als ook de oudere en jongere vrouwelijke huisarts. Elk van deze groepen werd in respectievelijk zakelijke, formele, semiformele en vrijetijdskleding gefotografeerd. Proefpersonen konden op basis van deze foto's op een schaal van nul tot tien aangeven hoeveel vertrouwen ze in de betreffende dokter hadden.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat de kledingsstijl een significante invloed heeft op de mate van vertrouwen in met name de oudere en jongere mannelijke huisarts en in de jongere vrouwelijke huisarts. Daarbij valt op dat professionals een uitgesprokener beoordeling van de kledingstijl hebben dan de patiënten. Op basis van het onderzoek concluderen de onderzoekers dat ijdelheid een functionele eigenschap voor huisartsen is.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 juni 2013

Mijn mannelijke huisarts, nou ja ik zou dus niet door hem geholpen willen worden, draagt een oorbel. Dat wekt op mij geen vertrouwen van een huisarts . Ik heb sowieso geen goeie ervaringen met deze man. Hij luistert niet, is chaotisch en onrustig als ik bij hem kom. Hij ziet mij liever gaan dan komen.

Top