ACTUEEL

IGZ weet zich geen raad met falende vaatchirurg

IGZ weet zich geen raad met falende vaatchirurg

Een vaatchirurg is ondanks ernstige fouten die hij in ziekenhuizen heeft gemaakt, nog steeds aan het werk. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) weet van zijn slechte functioneren, maar een onderzoek is na 3,5 jaar nog steeds niet afgerond. Dat meldde zaterdag het VPRO-radioprogramma Argos.

Onderzoek

De man, die destijds een alcoholprobleem had, maakte volgens Argos ernstige fouten in het ziekenhuis VieCuri in Venlo en in het Sint Lucas in Winschoten, waar hij tussen 2002 en 2007 werkte. Hij is nu in dienst bij een ziekenhuis in Aberdeen. Ook in Groot-Brittannië zou inmiddels een onderzoek naar hem lopen. In Argos zei oud-inspecteur Joeloemsingh dat hij in 2008 een spoedtuchtklacht indiende tegen de vaatchirurg. Maar de klacht werd kort daarna ingetrokken door de inspecteur-generaal. Het onderzoek loopt nog. Joeloemsingh is ontslagen, onder meer omdat hij de tuchtklacht indiende terwijl het feitenonderzoek nog niet was afgerond, aldus het programma.

Macho

Uit het onderzoeksdossier dat Argos heeft, blijkt dat bij zeker veertien operaties van de chirurg ernstige complicaties optraden met een paar sterfgevallen tot gevolg. De arts wordt omschreven als "macho" en "cowboy". In een reactie biedt de inspectie excuses aan voor de lange duur van het onderzoek. De reden daarvoor is de zorgvuldigheid die moet worden betracht. De zaak is nu minder urgent om dat de chirurg in het buitenland werkt. Mocht hij weer in Nederland in dienst komen, dan zal de inspectie opnieuw kijken of alsnog maatregelen volgen, zoals een eventuele tuchtzaak.

Arbeidsconflict

Met de ontslagen Joeloemsingh heeft de inspectie een arbeidsconflict onder meer omdat hij de buitenlandse toezichthouder ten onrechte had bericht dat de arts niet in Nederland mocht werken. Er was namelijk geen sprake van een maatregel van de inspectie of tuchtrechtelijke maatregel. Daardoor heeft de inspectie schadevergoeding moeten betalen aan de arts.  VVD-kamerlid Helma Lodders zei in de uitzending geschokt te zijn. Zij zal minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om uitleg vragen. Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil opheldering. Onlangs werd bekend dat een arts die in Nederland zijn werk niet meer mag uitoefenen toch in Duitsland aan de slag kon. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Olaf Tan

7 maart 2011

Bijzonder dat de 'zaak nu minder urgent is...'. We gooien onze professionele troep over de schutting van de buren en gaan vervolgens over tot de orde van de dag...? Misschien dat iemand wil reageren hoe strafrecht/publiek recht zich in deze casus verhoudt tot tuchtrecht?

Anoniem

22 maart 2011

Waarom staat de opleiding van de inspectie niet op hun internetsite?

De inspectie heeft onvoldoende training om criminaliteit binnen de zorg te handhaven. Geen stage bij de politie.

Ze hebben te weinig supervisie. Het zijn eilandjes met inspecteurs die kunnen doen wat ze willen. iedereen moet achter de broek aan gezeten worden, ook de inspectie, anders zakt de kwaliteit.


Hieronder een powerpoint over criminaliteit.
http://www.powershow.com/view/2ac3e6-OGE3M/Inspectie_voor_volksgezondheid_IGZ_ppt

Zonder besef dat er criminaliteit binnen de zorg kan zijn mis je de helft en krijgen de verkeerden de les.
Broeks

22 maart 2011

Klik op mijn naam voor de powerpoint.

Anoniem

18 december 2011

inspectie gezondheidszorg functioneerd zelf niet.Faalt.Moet dingen onderzoeken en grondig en rechtvaardig ook,maar doet dat niet genoeg.Er is veel te weinig rechtvaardige toezicht op de zorg.Patienten zijn daardoor vaak vogelvrij en lopen grote gezondheidsschade op.De ombudsman brengt het falen van de igz nu ook naar buiten.Grondiger igz,niet wegschuiven en onder het kleed schuiven!!!!!De gezondheidszorg in nederland bevat teveel gevaren en risico's waar niets aan gedaan wordt door igz!

Top