ACTUEEL

Casemanagement maakt school in ouderenzorg

Dementerende patiënten en hun familieleden krijgen steeds vaker ondersteuning van één casemanager. Dat concludeert onderzoeksbureau Nivel in een onderzoek dat donderdag is gepresenteerd.

Kennis

De casemanager heeft kennis van de ziekte en kent ook de zorginstellingen die in de omgeving voorhanden zijn. Het is de bedoeling dat de persoon de patiënt en de familie ondersteunt en wegwijs maakt in de zorg- en opvangmogelijkheden die er zijn. Het ministerie van Volksgezondheid is groot voorstander van de invoering van deze casemanagers. Het aantal dementen en dementerenden zal de komende jaren immers, door de vergrijzing, sterk stijgen. In 2010 waren er naar schatting ongeveer 230.000 mensen met dementie. In 2050 zijn dat er waarschijnlijk een half miljoen.

Sluitend netwerk

Volgens Nivel is er binnen een paar jaar in Nederland een bijna sluitend netwerk opgebouwd met deze dementiecoördinatoren. Vaak hebben ze ongeveer vijftig cliënten (en hun familie) onder hun hoede. Volgens Nivel is het belangrijk dat de casemanager onafhankelijk is en het belang van de patiënt voorop stelt, en niet het belang van de instellingen (bron: ANP).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top