ACTUEEL

Biomedisch onderzoek vaak te rooskleurig

Biomedisch onderzoek is vaak niet optimaal opgezet en rapporteert veelal te optimistische resultaten. Ethische commissies zouden daarom de criteria voor dergelijk onderzoek moeten aanscherpen. Dat bepleit George Borm, hoogleraar Biostatistiek aan het UMC St Radboud.

Zorg

De onvolkomenheden in het biomedisch onderzoek zijn volgens Borm reden tot zorg. Ze leiden tot extra kosten, geven patiënten valse hoop en leiden niet tot verbetering van de zorg. Het UMC St Radbouw houdt om die reden een symposium bedoeld om strategieën te zoeken gezocht om die problemen effectief aan te pakken.

Verbetering

Ieder jaar vinden wereldwijd circa achtduizend medisch-wetenschappelijke studies plaats, waaraan ten minste drie miljoen patiënten meedoen. Dergelijke studies zijn noodzakelijk om bijvoorbeeld de veiligheid van nieuwe therapieën of de bijwerking van medicijnen te onderzoeken. Hoewel de laatste jaren veel is gedaan om de kwaliteit van het onderzoek te bewaken en te verbeteren, is er nog veel ruimte voor verbetering.
 

Criteria

"Misschien kunnen ook ethische commissies daarbij een rol spelen”, aldus Borm. “Elk nieuw onderzoek moet immers door deze commissies worden goedgekeurd. Omdat onderzoek ook ethisch gezien van optimale kwaliteit moet zijn, kunnen deze commissies hun werkwijze of beoordelingscriteria misschien verder aanscherpen."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

6 april 2011

Dus NEJM accepteert de methode wel, maar de medisch ethische cie niet? Met zulke standpunten maak je je als ondersteuner niet populair bij de medisch inhoudelijke collegae. Wie betaalt de statistische ondersteuning eigenlijk? Nee, als je principes hebt en houdt van goed onderzoek gericht op waarheidsvinding, dan kun je beter niet tussen academische artsen gaan werken.

Top