ACTUEEL

Jonge arts schrijft meer medicijnen voor

Jonge arts schrijft meer medicijnen voor

Jonge dokters schrijven meer medicijnen voor en geven minder leefstijladvies wanneer het gaat om patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek onder Italiaanse artsen, meldt Gezondheidsnet.

Voorschrijfgedrag

De Italiaanse onderzoekers hebben de uitspraken en het voorschrijfgedrag van ruim duizend huisartsen, cardiologen en diabetesspecialisten bestudeerd en naast de gegevens van bijna duizend patiënten gelegd. De meest voorkomende risicofactor bij de onderzochte patiënten waren een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en diabetes mellitus.

Leefstijladvies

Dokteren onder de 45 jaar schreven vaker antidiabetesmedicijnen en cholesterolremmers voor. Leefstijladvies op het gebied van dieet en bewegen werd het meest gegeven door artsen tussen de 46 en 55. De oudste dokteren legden de nadruk vaker op het stoppen met roken. "Hoewel artsen de invloed van de leeftijd van de patiënt op het risico erkennen, is er nog weinig bekend over het belang van de leeftijd van de arts.", vertelt cardioloog en onderzoeker Massimo Volpe van de Sapienza University, in Rome.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 mei 2011

Statistiek kan verkeerde worden uitgelegd en titels kunnen je op het verkeerde been zetten.
Een Italiaans onderzoek: welke artsen zijn bekeken: gaat het ook over Nederlandse artsen, voldoen deze aan het algemene beeld; of zijn zij juist de uitzondering?
Moet de titel niet zijn: Italiaanse jonge arts..........

Top