ACTUEEL

Onderzoek overleden patiënten Maasstad Ziekenhuis

Onderzoek overleden patiënten Maasstad Ziekenhuis

Het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) gaat een onderzoek uitvoeren naar 21 overlijdensgevallen in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De patiënten waren besmet geraakt met de multiresistente Klebsiella bacterie. Dat heeft het ziekenhuis dinsdag bekendgemaakt naar aanleiding van de resultaten van een onderzoek naar de bacterie waar het Rotterdamse ziekenhuis al enige tijd mee kampt.

Doodsoorzaak

Volgens artsen van het ziekenhuis is het niet aannemelijk dat de bacterie de doodsoorzaak is geweest van de patiënten, die met ernstige aandoeningen waren opgenomen in het ziekenhuis. Een woordvoerster van het ziekenhuis benadrukt dat de bacterie niet dodelijk is.

Besmettingen

Uit het onderzoek blijkt dat 47 patiënten van het ziekenhuis besmet zijn met de bacterie van wie er acht nog in het ziekenhuis liggen. Twee van hen liggen op de intensive care (IC). Alle acht patiënten worden geïsoleerd.

Onderzoek

Begin deze maand maakte het ziekenhuis bekend dat het op de intensive care (IC) te maken heeft met de multiresistente Klebsiella bacterie. Het ziekenhuis besloot toen met de RIVM en de GGD een onderzoek uit te voeren. Er zijn in totaal 750 mensen getest. Er blijken geen medewerkers besmet te zijn.

Het ziekenhuis probeert de bacterie onder controle te houden door patiënten te testen wanneer ze worden opgenomen en wanneer ze worden ontslagen. Er worden geen operaties afgelast wegens de bacterie. De Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie is een resistentere vorm van een bacterie die vaker voorkomt in ziekenhuizen. De bacterie kwam tot nu toe in Nederland nauwelijks voor. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top