ACTUEEL

Vier dragers ziekenhuisbacterie dood

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn afgelopen dagen nog eens vier patiënten overleden die drager zijn van de multiresistente bacterie die in het ziekenhuis is aangetroffen. Daarmee komt het totaal aantal doden op 25.

Dat zei een woordvoerder van het ziekenhuis woensdag. De vier nieuwe slachtoffers waren volgens de woordvoerder al erg ziek en verzwakt. Een slachtoffer lag op de afdeling voor brandwonden. Hoe de bacterie zich ook daar heeft kunnen manifesteren, wordt onderzocht.

Drager

In het ziekenhuis liggen nog een paar mensen die door hun ziekte ernstig zijn verzwakt en daardoor erg vatbaar zijn voor de bacterie.  “Het gaat om minder dan vijf'', aldus de woordvoerder. Voor zover het ziekenhuis nu kan nagaan, zijn er nu 70 mensen drager van de bacterie. Een screeningsonderzoek onder ruim 1800 ex-patiënten, waarmee het ziekenhuis deze week is begonnen, moet duidelijk maken hoeveel mensen drager van de bacterie zijn. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

20 juli 2011

Vermijdbare sterfte en schade in ziekenhuizen moet verder omlaag

Nieuwsbericht | 25-11-2010

Voor minister Schippers van Volksgezondheid is patiëntveiligheid één van de belangrijkste thema’s in de zorg. Zij zet het streven naar 50% vermindering van het aantal vermijdbare sterfgevallen (1.735 overleden patiënten in 2004) en gezondheidsschade in ziekenhuizen in 2012 onverminderd voort. Om dat te halen moeten er echt wat extra tandjes worden bijgezet.

Uit een eerste tussenmeting van het EMGO/Nivel onderzoek naar vermijdbare sterfte en schade in ziekenhuizen blijkt helaas dat het aantal nu nog niet is gedaald. Er zijn extra inspanningen nodig om dat doel te bereiken. De minister vindt het van belang dat alle betrokken partijen zich extra inzetten om de zorg te verbeteren voor de patiënt. Alle instellingen moeten goede voorbeelden uit de praktijk snel invoeren, want dat is noodzakelijk voor de veiligheid van de patiënt

Ook dit debacle in het Maasstad ziekenhuis valt onder de noemer van de vermijdbare sterfte. Hygiene regels naleven. Zo simpel is het. Begint met handen wassen en handen wassen en handen wassen en handen wassen.
En vervolgens stipt de protocollen naleven en toezien op naleving en toezien op naleving en afzien van gedogen.

En de genoemde 1.700 onnodige sterfgevallen is vermoedelijk ook nog een onderrapportage.

Sinds 1842, Dr Ignaz Semmelweis, is bekend waar deze ziekenhuissterfte vandaan komt.

Top