ACTUEEL

Hartpatiënten VieCuri moeten wachten op controle

Het VieCuri-ziekenhuis in Venlo ziet zich gedwongen de jaarlijkse controle van hartpatiënten uit te stellen. Dat meldt dagblad De Limburger.

Door capaciteitsgebrek en het feit dat hartpatiënten langer leven, zijn de cardiologen niet meer bij machte om bij iedere hartpatiënt elke twaalf maanden een routinecheck uit te voeren. Bovendien heeft VieCuri een deel van de beschikbare personeelscapaciteit nodig voor nieuwe werkzaamheden, zoals dotteren en aanbrengen van pacemakers.

Boosheid

VieCuri heeft een en ander in een brief aan tweeduizend patiënten laten weten. Wilfred Heesen, cardioloog bij Viecuri, betreurt de gang van zaken. “Je wil natuurlijk maximale patiëntenservice bieden”, aldus Heesen tegenover De Limburger. “Ik kan de boosheid van sommige patiënten dan ook goed begrijpen. Maar het uitstel geldt alleen voor de categorie met het laagste gezondheidsrisico. Mensen die doorgaans klachtenvrij rondlopen. We leggen de prioriteit bij de patiënten mét klachten. Daar willen we voor klaarstaan. Voor de personen die aangeven dat ze toch per se een jaarlijkse controle willen en daar een goede reden voor hebben, zijn wij bereid ruimte vrij te maken.”

Huisarts

Heesen benadrukt dat het uitstel slechts de routinecontroles treft, zoals het checken van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. In principe kan de huisarts deze controles ook uitvoeren. Het uitstel van de controles beloopt ongeveer vier maanden. Heesen verwacht niet dat dit nog verder gaat oplopen. „Onze capaciteit wordt uitgebreid”, aldus Heesen. “Bovendien is het onaanvaardbaar patiënten nog langer te laten wachten.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 juli 2011

Hieruit blijkt, dat nog steeds enkele cardiologen niet begrijpen, dat bepaalde controles zeer goed in de eerste lijngedaan kunnen worden. Jaarlijkse controle van bloeddruk en cholesterol vallen ook hieronder. Dit wordt nu typisch weer misbruikt om druk bij de direktie te leggen voor meer, eigenlijk niet nodig personeel. Bekende chantage; ik hoop, dat de direktie er niet in trapt;

Top