ACTUEEL

Ggz zet mes in personeelskosten

Een groeiend aantal ggz-instellingen maakt plannen om in de personeelskosten te snoeien. In ggz-magazine Psy pleit Altrecht-bestuurder Richard Janssen daarnaast voor de invoering een regeling voor deeltijd-ww in de ggz. Vakbond Abvakabo FNV is kritisch.

De ggz moet van minister Schippers de komende tijd bijna 600 miljoen euro besparen. Volgens Janssen, tevens hoogleraar Gezondheidseconomie aan de Universiteit van Tilburg, komt dat voor Altrecht als individuele instelling neer op tien procent van de omzet. “Wij zetten 180 miljoen om, dus dat zou voor ons in principe om 18 miljoen minder kunnen gaan”, aldus Janssen in Psy. "Aangezien 70 procent van die omzet personeelskosten betreft, gaat dat onvermijdelijk ten koste van de werkgelegenheid.”

Grens

Verschillende instellingen hebben inmiddels een sollicitatiestop ingevoerd. Ook worden tijdelijke contracten niet meer verlengd. Ggz-aanbieder Dimence overweegt daarnaast bepaalde behandelingen te stoppen en goedkoper personeel in te zetten. “Je hoeft niet altijd een hbo-verpleegkundige te hebben, dat kan misschien ook een mbo-verpleegkundige zijn”, zegt bestuursvoorzitter Sybren Bangma in Psy-magazine. “Op die manier ga je zoeken, maar dat heeft een grens. Je kunt niet ongestraft een psychiater vervangen door een spv.” Ondanks dergelijke maatregelen wil Bangma gedwongen ontslagen niet uitlsuiten.

Deeltijd-ww

Om ontslagen te voorkomen pleit Janssen voor de invoering van deeltijd-ww in de zorg. “Dat heeft heel goed gewerkt in de sectoren waar de crisis al in 2008 toesloeg”, zegt Janssen in Psy. “Die regeling is in de industrie recentelijk afgeschaft, maar in de zorg is dit nu nodig. De bonden en werkgevers zouden daarom samen moeten optrekken richting het ministerie van Sociale Zaken.”

Uitwisseling

Janssen denkt daarnaast aan een regionale uitwisseling van vacatures, in samenwerking met ziekenhuizen en de verstandelijke gehandicaptenzorg. Een dergelijke regeling heeft volgens Janssen als voordeel dat werknemers voor de zorg behouden blijven en mogelijk op termijn kunnen terugkeren in de ggz.

Prematuur

Bestuurder Erik Gerritsen van vakbond Abvakabo FNV noemt het voorstel van Janssen over de deeltijd-ww in Psy ‘prematuur’.  “We horen verhalen over wat instellingen allemaal aan het bedenken zijn”, zegt Gerritsen. “Van salaris inleveren tot het niet meer uitbetalen van eindejaarsuitkeringen en meer van dat soort malligheden. Alsof je zomaar even de cao opzij kan zetten. De impact van de bezuinigingen is op dit moment nog heel moeilijk in te schatten. Daarom gaat het veel te ver om nu al iets te roepen over een heftige maatregel als deeltijd-ww. Ik heb tot nu toe nog geen enkel stuk of onderbouwing gezien waaruit zou blijken dat al die bezuinigingen direct doorvertaald kunnen worden naar bezuinigingen op medewerkers.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top