ACTUEEL

Nabestaanden betichten Maasstad van leugens

Het Maasstad Ziekenhuis heeft herhaaldelijk gelogen over de Klebsiellabacterie. Dat zeggen de dochters van de overleden patiënte Trees Lokken tegenover RTV Rijnmond.

De dochters kregen afgelopen zomer te horen dat hun doodzieke moeder niet besmet was, maar afgelopen week meldde het ziekenhuis het tegendeel. In een reactie tegenover RTV Rijnmond zegt het Maasstad dat er niet “willens en wetens is gelogen".

‘Gemiste kans’

De 75-jarige Rotterdamse is één van de 28 mensen, wier dood in verband wordt gebracht met de Klebsiellabacterie. De bacterie zorgde er afgelopen zomer voor dat er allerlei maatregelen moesten worden genomen in het Maasstadziekenhuis. Trees Lokken werd daar op 15 april geopereerd.  Volgens een arts zou het "een gemiste kans" zijn, als ze zich niet liet opereren, zo vertellen haar dochters nu tegenover RTV Rijnmond.

Besmetting

Eén dag na de operatie leek Trees Lokken al snel te herstellen, maar het beeld sloeg daarna om. Ongerust informeerden de dochters bij artsen en verpleegkundigen of hun moeder wellicht besmet kon zijn met de veelbesproken Klebsiellabacterie. Dat werd ontkend. Donderdag 1 september kreeg Letty Lokken een telefoontje van het ziekenhuis, of ze wilde komen praten over de dood van haar moeder. "Oh, wist u niet, dat ze met de bacterie besmet was?", vroeg een medewerkster.

Niet betrouwbaar

Uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is nu duidelijk geworden, dat de patiënte na de operatie tot twee keer toe positief getest was. Zij was dus wel degelijk besmet met de Klebsiellabacterie. Op 6 juni, de dag dat de doodzieke vrouw naar een verpleeghuis werd gestuurd om daar aan te sterken, was er een negatieve test. "Maar daar geloven we niets van", zegt Letty Lokken. Volgens deskundigen zijn testresultaten pas betrouwbaar, als er meerdere testen zijn uitgevoerd binnen een bepaalde periode. Letty Lokken vreest dat de laatste test bij haar moeder niet betrouwbaar was: "En dat betekent dat tal van mensen in aanraking zijn gekomen met mijn moeder en de bacterie, zonder dat die mensen dat wisten. Dan heb ik het niet alleen over de familie, maar ook over mensen in het verpleeghuis en de verpleegkundigen van de thuiszorg".

Waarheid

De 43-jarige Rotterdamse wil nu de onderste steen boven hebben: "Het gaat ons nu om de waarheid. Die moet op tafel komen. En de mensen, die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten gestraft worden. Als we destijds wisten wat we nu weten hadden we fatsoenlijk afscheid kunnen nemen van moeder. Nu stond ik drie uur voor haar dood nog eten bij haar naar binnen te proppen. Eten Ma, anders word je niet beter...".

Vervolggesprek

Het Maasstad ziekenhuis noemt het  gebeurde "verschrikkelijk". Een woordvoerster zegt dat er niet willens en wetens gelogen is: "Wat er dan wel is gebeurd zullen wij de familie in een vervolggesprek uitleggen. Verder kunnen we er in het openbaar niks over zeggen, met het oog op het medisch beroepsgeheim".

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 september 2011

Dit drama is pas net begonnen. Dit had voorkomen kunnen worden als IGZ het initiatief had genomen voor het onderzoek dat nu door het Maasstad Ziekenhuis zelf is geinitieerd.

Top