ACTUEEL

Samenwerking verbetert zorg bij depressie

Multidisciplinaire samenwerking in de huisartsenpraktijk kan de kwaliteit van zorg en het beloop bij depressieve, chronisch lichamelijk zieke patiënten verbeteren. Dit concludeert Nivel-onderzoeker Jasper Nuijen in promotieonderzoek. Hieruit blijkt dat de diagnostiek en behandeling bij deze patiëntengroep in de huisartsenpraktijk niet altijd optimaal verlopen.

Care manager

Naast het inzetten van multidisciplinaire samenwerking, geeft Nuijen verschillende adviezen om de diagnostiek en behandeling van depressie bij chronisch zieken in de huisartsenpraktijk te verbeteren. Bijvoorbeeld het geregeld screenen op depressie, het opstellen van een persoonlijk behandelplan, een getrapte zorgbenadering en het aanstellen van een care manager.

Kwaliteit van leven

Nuijen onderzocht tevens de gevolgen van deze comorbide patiëntengroep. Zo heeft depressie een ongunstige invloed op het beloop van chronische, lichamelijke aandoeningen en vermindert het de kwaliteit van leven. Nuijen vond aanwijzingen voor een verband tussen hoge bloeddruk, suikerziekte of een hartziekte en het krijgen van depressie op de leeftijd tussen 50 en 70 jaar. Ook bleken mensen met een depressie die een beroerte krijgen, na een ziekenhuisopname minder vaak naar huis terug te kunnen dan mensen die geen depressie hadden.

EPD

Voor het onderzoek maakte Nuijen gebruik van de Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartsenpraktijk (NS2) van het Nivel en het Landelijke Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). LINH gebruikt gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van 89 geautomatiseerde huisartspraktijken met bijna 340.000 ingeschreven patiënten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top