ACTUEEL

CDA: echtgenoten bij elkaar in verpleeghuis

Regeringspartij CDA wil dat echtgenoten bij elkaar kunnen blijven wonen in een verpleeghuis, ook als een van hen intensievere zorg nodig heeft.

Cliënt moet keus hebben

CDA-Tweede Kamerlid Sabine Uitslag wil dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) vastlegt dat de keuze bij de cliënten komt te liggen. Uitslag komt woensdag met het voorstel als de Tweede Kamer de begroting van Volksgezondheid bespreekt.

Gescheiden wonen

Nu komt het volgens het CDA nog te vaak voor dat echtgenoten op verschillende afdelingen in een verpleeghuis terechtkomen omdat de zorg die ze nodig hebben anders is. Volgens Uitslag is dat niet meer van deze tijd. Ze wil dat echtgenoten zelf mogen beslissen of ze bij elkaar willen blijven wonen.

Onduidelijk is hoe vaak het voortkomt dat echtparen gescheiden worden in een verpleeghuis. Nieuwe tehuizen zijn er vaak al op ingericht dat iemand bij zijn of haar ziekere partner kan blijven. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Joke Zwanikken -Leenders

9 november 2011

Als hierover een discussie moet plaats vinden , zij we ver van
HUIS

Antoinette Vietsch

9 november 2011

In een verzorgingshuis kunnen ouderen natuurlijk bij elkaar wonen. Indien een van de echtlieden zo ziek wordt dat hij opgenomen moet worden in een verpleeghuis, dan is hij zwaar ziek.
Natuurlijk willen echtgenoten elkaar "niet in de steek" laten. En natuurlijk dringen de kinderen en andere familieleden er opaan dat het echtpaar bij elkaar blijft. Immers, vaak zien zij niet hoe schrijnend de situatie is. De schone schijn wordt naar de familie en naar de buitenwereld opgehouden. De gezonde partner zegt nu bij de scheiding bij opname: het kan niet anders en hoeft zich verder niet te verdedigen. Door dit voorstel moet hij aangeven dat hij het niet kan opbrengen en moet in de verdediging.
Er is een grens wat iemand aan kan. Telkens 's nachts wakker gemaakt worden, of altijd op je hoede zijn omdat je vrouw met wie je het bed deelt je niet herkent en je aanziet voor een inbreker, dat houdt niemand vol. Het is dus goed dat een instelling zegt, u moet nu naar huis en de gezonde partner kan goed slapen en even op krachten komen om de volgende dag opnieuw op bezoek te komen en te helpen. Dat is goed.
Het voorstel van Sabine Uitslag klinkt goed, maar sluit niet aan bij de praktijk. Ik vind het dus zeer jammer dat het CDA niet langer de gezonde partner beschermt en daarmee ook de zieke partner helpt.

Top